Vasamuseet 22/1 och 1/12

Panelsamtal: Minoritet, identitet och svensk historia

Representanter för Sveriges fem nationella minoriteter talar om erfarenheter utifrån minoritetstillhörighet, självbild och vår samtid. Om identitet som en berikande och positiv kraft.
Medverkande:
Daniel Sjölin, moderator
Aron Verständig, ordförande Judiska församlingen Stockholm
Björn Ylipää, matkonstnär, författare
Domino Kai, dramapedagog, politisk sekreterare för miljöpartiet
Lina Puranen, kulturproducent, programledare på SVT
Sara Ajnnak, artist, jojkare

Tid: Onsdag 22 november 2017 kl 17.00-19.30.
Från kl 17.00 är det mingel i museet och det finns möjlighet att köpa en osttallrik, snacks och dryck. Panelsamtalet börjar kl 18.00.
Plats: Vasamuseet.
Kostnad panelsamtal: Ordinarie entrépris – vuxna 130 kr, unga t o m 18 år fri entré, studerande 110 kr. Fri entré för medlemmar i Vasamuseets vänner.*
Kostnad förtäring: Osttallrik med svenska gårdsostar, hembakat bröd & marmelad 110 kr. Mineralvatten 25 kr, öl 69 kr, vin 80 kr, portvin 88 kr.
*) Medlemskap kan köpas direkt på plats i museet, årsavgift 200 kr/300 kr. Det gäller i ett år från inköpsdagen.

Det går bra att lyssna på panelsamtalet utan att köpa förtäring.
Ingen föranmälan.

*******************************************************************************

Afternoon tea-föredrag: Samer och Vasa

I bokföringen från Skeppsgården mellan åren 1625-1626, nämns en man vid namn Lapp Mas. Han arbetade som inköpare för skeppsbyggmästaren Henrik Hybertssons räkning, något som antyder att samer under Vasas tid hade fler karriärmöjligheter då än 100 år senare.
Föredrag med Fred Hocker, forskningsledare på Vasamuseet.

Tid: Fredag 1 december 2017 kl 15.30-16.30.
Plats: Vasamuseet.
Kostnad föredrag: Ordinarie entrépris – vuxna 130 kr, unga t o m 18 år fri entré, studerande 110 kr. Fri entré för medlemmar i Vasamuseets vänner.*
Kostnad förtäring: Te/kaffe, scones, smör, marmelad, ost, chokladkanonkula & frukt: 130 kr. Ett glas bubbel: 70 kr.
*) Medlemskap kan köpas direkt på plats i museet, årsavgift 200 kr/300 kr. Det gäller i ett år från inköpsdagen.

Det går bra att lyssna på föredraget utan att köpa förtäring.
Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.

RenprodukterAB öppnar igen 18/11

Besök i Syjuntan den 16/12

På Syjuntan den 16 december kl. 13:00 – 15:00

Stödmedlemmen Lilian O. Montmar presenterar sin dokumentärroman Maria Magdalena Mathsdotter, Kungen samekvinnan och den franske pastorn

Mer att läsa om Lilian finns att läsa på hos Författarcentrum.

Mistra arktiskt forskningsprojekt 17/11

Lena Maria Nilsson från Såhkie, Umeå Sameförening hälsar:

Den 17 november kl 9-13 ska vi presentera resultaten från det Mistrastödda arktiska forskningsprojekt som jag har varit inblandad i som kommunikatör de senaste 4 åren, på Nordiska muséet i Stockholm. Deltagarantalet är begränsat, eftersom vi bjuder på lunch. Men det finns fortfarande platser kvar. Och eftersom en av presentationerna innehåller samisk tematik, tänkte jag att det kanske finns personer inom Stockholms sameförening som är intresserade av att delta. (handen på hjärtat är det samiska perspektivet inte särskilt betonat i projektet, men presentationen: Etnicitetens koppling till resursanvändning över tid. Per Axelsson och Peter Sköld – torde vara väldigt relevant ur ett samiskt perspektiv).

Jag är därför jättetacksam om du sprider inbjudan till sameföreningen i Stockholm (och till andra som du tror kan vara intresserade). Förhandsanmälan till symposiet görs genom att man fyller i denna web-enkät: https://websurvey.textalk.se/se/answer/survey.php?surveyID=108099&init=1&response=MTtlMjJiNWIxN2VjYjRlOTc3NTc1ODk2MTJkY2NiYWExNWI3NjY0YWYwOzc7NDE2OTAwNw%3D%3D

Och vi bjuder som sagt alla som kommer på lunch.

Hoppas du kan hjälpa mig att sprida detta bland samiska systrar och bröder i storstaden!

Mvh Lena

Lena Maria Nilsson
Research coordinator

Arcum – Arctic Research Centre at Umeå University
SE-901 87 Umeå, Sweden

Phone: +46 90 7865959, http://arcum.umu.se

Kött- och Paltfesten är här nu!

Hösten har varit här nu ett tag så nu är det hög tid för Sameföreningen i Stockholms årliga kött-och paltfest!

Lördagen den 18 november är ett utmärkt tillfälle att damma av kolten och näbbskorna, få silversmyckena putsade och håret kammat. Dessutom att fira in att hösten är här i härligt sällskap, med det traditionella renköttet och blodpalten och en utvikning i urfolkskultur.

Kvällen börjar kl. 17.00 med mingel och öppen alkholfri bar. Från kl. 18.00 serveras maten och senare under kvällen blir det underhållning och lotteri. Självklart blir det blodpalt, kokkött, kaffe och kaka. Har vi tur får vi säkert även njuta av varma gaahkoe.

Underhållning
Årets tema blir att Vindens folk möter Solens folk. Comunidad Quechua Aymara, ett sjumannnaband med ursprung i Bolivia att spela och sjunga. Juhán Stålka kommer och sprider sitt kulturarv nedärvt från fadern sin.

Det blir kraftfullt och vackert.

För att få till en så bra fest som möjligt letar festkommittén efter folk som vill hjälpa till. De söker efter disk, bar-och serveringspersonal samt någon som kan baka gaahkoe och kaka. Självklart betalar man då inte för att delta på festen och biobiljetter delas ut som tack för hjälpen. Hör av er till Catharina Eira Olsen, quechua336@gmail.com, alt. 0769-237420, om du kan tänka dig hjälpa till i någon form. Festkommittén blir otroligt glada för all hjälp.

Givetvis har vi även ett lotteri, ta gärna med en vinst till prisbordet. Max en vinst per person!

Årets fest kostar 180 kr för medlemmar, 280 kr för icke medlemmar och 90 kr för ungdomar mellan 12-20 år. Under 12 år är det gratis.

Vi behöver din anmälan senast söndag den 13 november, midnatt.

När: Lördag 18 november, klockan 17.00 – 22.00
Var:
Restaurang Kleins skolmat: David bagares gata 23, Stockholm (T-bana Hötorget)

Biljetter köper ni här

Top