Minnesstund för förintelsens romska offer

Publicerad i Senaste nytt

Sydsamiskt språkseminarium – Gïeleviermie 2017

Publicerad i Senaste nytt, Språk

SAMEBLOD gratis – 3 maj kl 14

På facebook har cirkulerats en inbjudan från Svenska Filminstitets evenemangsanordnare Filmrummet om gratis visning av Sameblod med efterföljande samtal med regissör Amanda Kernell och filmaren Oskar Njajta Östergren från Tärnaby. Ett tag blev man väntlistad när man anmälde sig. Nu har Filmrummet bytt till en större lokal. Det går att anmäla sig igen.

När: onsdag 3 maj, Sameblod 14.00–15.50, samtal 16.00–17.30,
samt efterföljande mingel i Filminstitutets lokaler.
Var: Bio Victor i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm.
Nu i större lokal, plats finns!
OSA: fri entré men föranmälan krävs, senast 1 maj via https://simplesignup.se/event/94407

Arrangör är Statsvetenskapliga insititutionen vid Stockholms Universitet

Publicerad i Identitet, Kultur, Mänskliga rättigheter

Demokratiska helande samtal – 4 maj kl 15.00

Ett samtal om kolonisering, om hur det är att leva i och överleva kolonisation. Vad har hänt historiskt? Vad händer i dag – görs något för att åtgärda missförhållandena? Kan vi – de koloniserade och kolonisatören – bryta oss loss från övergreppen?

Samtalet förs mellan teaterchef och initiativtagare Åsa Simma, Matti Berg, talesperson i gruvfrågor, miljöaktivist och vann Girjas-målet om landfrågor mot svenska staten, Anne Siviken, psykolog på samiska SANKS, ett nationellt kompetenscenter för psykisk hälsa och Kenneth Haetta, journalisten som avslöjade de systematiska sexuella övergreppen i Sápmi.

Plats: Teater Unga Klara, Kulturhuset Stadsteatern, Sergelstorg

Begränsat antal platser. Biljett bokas här: http://www.ungaklara.se/forestallning/unga-klara-salong-3/

Stanna kvar och mingla! Eller kom en stund innan teaterföreställningen kl 19.00. Vi säljer mingelmat från Renprodukter AB.

https://simplesignup.se/private_event/94085/b135289efe

Har du ännu inte bokat biljett till teaterföreställningen? Gör det här: http://www.ungaklara.se/forestallning/co2lonialnation/

Hitta snabbaste vägen till Unga Klara från (T)-uppgång Sergels torg.

Ta sikte på talarstolen vid trappan tvärs över torget. Gå vänster om talarstolen och följ butiksfönstren fram till det festligt upplysta röda entrétaket och restaurang Nooshs skylt. Gå genom entrén och rakt fram.

via GIPHY

Publicerad i Föreläsning, Identitet

CO2lonialNATION – 4, 5, 6 maj

Nu är marknadsföringskampanjen i full gång på Facebook. Som prenumerant på och läsare av vår hemsida vill vi gärna belöna dig med en liten rabatt. Använd då denna länk: http://burl.nu/fr5kn1. Rabatten dras av vid slutförande av biljettköp.

Har du någon kompis som inte är medlem i sameföreningen får du självklart bjuda med hen!

Vad är kolonisering? Kan jag någonsin förklara det? Hur förmedlar jag de koloniserade tankegångarna till den som inte upplevt en liknande historia? Vad har hänt? Vad sker ännu? Hur ska andra kunna förstå vad vi talar om, vad det innebär att vara oss? Varför pågår kolonisering fortfarande? Hur kan en koloniserad nation bryta sig loss från sina kolonisatörer?

CO2lonialNATION är en fiktiv sannings- och försoningskommission, som tar upp relationerna mellan Finland, Sverige, Norge, Ryssland och det samiska folket. CO2lonialNATION handlar även om relationerna samer emellan. Om avslitna band. Om brutet ansvar. Om krossade allianser. Om stympade sinnen. Om hur en nedbruten människa bryter ner en annan, generation efter generation.

Språk: Lule- och nordsamiska med inslag av syd-, pite-, ume- och skoltsamiska
Text: svenska

Biljetter med rabatt: http://burl.nu/fr5kn1 Rabatten dras av vid slutförande av biljettköp.

Seminarium: Demokratiska samtal, 4 maj kl 15.00

Seminarieprogrammet börjar nu ta form. Exakt hur det kommer att se ut ligger hos Giron Sámi Teáhter. Nu går det att boka plats till seminariet: http://www.ungaklara.se/forestallning/unga-klara-salong-3/

Platserna är gratis. Om du inte kan komma – var vänlig avboka,

Mingel 4 maj 18 – 19

före föreställningen torsdag kväll ställer vi till med mingel. Om du vet att du blir hungrig mellan seminarium och föreställning förköp mingelsnittar från Renprodukter här: https://simplesignup.se/private_event/94085/b135289efe

Gästspel av Giron Sámi Teáhter

Arrangör: Sameföreningen i Stockholm, http://sameforeningen-stockholm.se

Med stöd av:
Sametingets kulturnämnd
Stockholms stads kulturförvaltning
Statens Kulturråd

Publicerad i Fördomar, Identitet, Mänskliga rättigheter, Teater