Samisk afton – 9 november

Samisk musik- och berättarkväll på Södran 2018 så som det aldrig hörts förut i Stockholm. Vi mindes tillsammans och berättade på vårt sätt: Nik Märak, Mikael Pirak, Markus Räsänen, Nilla Märak, Ylva Gustafsson, Krister Stoor, Annica Wennström, Lis-Mari Hjortfors, Astrid Tuorda, Timimie Märak, Ola Gustafsson och Anders Hällström.

Värdar för programmet var Gålmuk; Nik Märak, Nilla Märak och riksspelman Anders Hällström med understöd av Markus Räsänen.

Plats: Södra Teatern, Stora scen, Mosebacke torg

Tid: 19:30 – ca 21:00

Vilka var alla de fina artisterna som uppträdde? En kortlista här:

Nik och Nilla Märak – systrar med rötterna längs Pärlälven. Har alltid sjungit allt från visor till musikal tillsammans och räds inte att leka med traditionerna.

Anders Hällström – riksspelman från Överkalix. Överjordiska toner från fiol och dragspel likväl som visor på Överkalixmål. En storartad kulturarvsbevarare.

Lis-Mari Hjortfors är även hon bördig från Pärlälvsdalen. Lis-Mari har ena foten i universitetsvärlden och den andra djupt i den samiska berättartraditionen.

Mikael Pirak är slöjdare och berättare från Jokkmokk. Hans fantastiska historier håller lyssnaren trollbunden, och man är aldrig riktigt säker på om det man hör är sant.

Krister Stoor är kärleksfullt omtalad som Doktor Jojk. Kristers röst fängslar och hänför, oavsett om han jojkar eller berättar. En enastående traditionsbärare med encyklopedisk kunskap om jojkar och jojkare.

Annica Wennström från Västerbotten är en av våra stora författare och berättare. Har bl.a skrivit romanen Lappskatteland.

Timimie Märak är poet och berättare med ett helt eget uttryck – publiken förtrollas av orden, rytmen och budskapet; roligt, sorgligt och alltid viktigt.

Astrid Lindstrand Tuorda från Jokkmokk är framtidens röst. Astrids sång och jojk är som Astrid själv: vacker och vän men med en kärna av urskog och tradition.

Ylva Gustafsson är liksom brodern Ola från Jämtland. Ylva är en makalös skådespelare och föreläsare som också jobbar med Uttryckande konstterapi. Hon framför både traditionell sydsamisk vuelie och egna jojkar.

Ola Gustafsson är en mångfacetterad musiker och sångare – han är pianist och sångpedagog utbildad på KMH. Han komponerar egen musik och spelar bl.a. jazz i olika sammanhang. En man med många strängar på sin lyra!

Markus Räsänen är en underbart lyhörd dragspelare med ett unikt uttryck. Han är djupt förankrad i både svensk och finsk folkmusik.

 

 

 

Programmet stöds av:

Kulturbidrag - Sametinget

Kulturbidrag – Sametingethttps://www.sametinget.se/kulturmedelAktiviteten möjliggörs med kulturbidrag från Sametingets kulturnämnd

Landstingets kulturstöd - Sll

Landstingets kulturstöd – Sllhttps://www.sll.se/verksamhet/Kultur/landstingets-kulturstod/Aktiviteten genomförs med stöd av Stockholms läns landsting. Kultur av, med och för nationella minoriteter […] är viktiga områden.

Statens kulturråd - Kulturradet

Statens kulturråd – Kulturradethttp://www.kulturradet.se/Statens Kulturråd möjliggör denna aktivitet genom sitt stöd.