hemsidebild-6-135-hog
Stockholm 2018-09-29
Anne Wuolabs besök om Samisk feelgood drog 15 besökare. En dråplig erfarenhet hon delgav oss var: Hur skriver man om sex på nordsamiska? Ingen samisk författare har tidigare gjort det. Få ordböcker täcker ämnet. Och många av hennes samtal med bokens läsare tog udda vägar för att närma sig ämnet.
En sorglig erfarenhet hon delade med oss var hur hennes söner blev tillhållna att prata svenska på skolgården 2014. Det positiva ur den händelsen är att Diskrimineringsombudsmannen har nu haft fördjupad tillsyn av Lycksele kommun med bland annat utbildning av all kommunförvaltningspersonal. Nu stoltserar Lycksele kommun med att man tillhandahåller språkstöd i skolan på nio olika språk.
Ett annat resultat är att vi kanske kan nappa på är att organisera en skrivarkurs till våren 2019 med författarcentrumet Tjállegoahtes hjälp. En medlem van från en sådan typ av studiecirkel tidigare, själv journalist, har erbjudit sig att hjälpa till att organisera och leda en sådan cirkel. Att skriva på något samiskt språk är inget krav. Man är samisk författare för att man tillhör det samiska samhället och har den samiska erfarenheten. Den samiska erfarenheten innefattar också strävan att återta den. De flesta av oss delar längtan att behärska sitt samiska språk.
Intresseanmälan: Skriv Skrivarkurs i ämnesraden och skicka till info@sameforeningen-stockholm.se

Samiska spår i Mellansverige drog 25 personer. Joakim Wehlin berättade om de samarbetande länsmuseernas initiativ att dokumentera samiska kulturarv i de tre aktuella länen, Gävleborg, Västmanland och Dalarna (fd Kopparberg). Fältpersonal har fått utbildning från bl a Ajtte om vad det är man letar efter. Inte så lätt för den som inte känner till samisk livsstil, seder och bruk. När projektet letar upp ett kulturarv utgår man från de historiska källor som finns, värderar chansen att finna något, gör ett geografiskt sökområde och söker igenom det genom systematiska vandringar, kan ta flera dagar. Resultatet dokumenteras på webbplatsen ohtsedidh.se. Med resultatet på webbplatsen kan du själv läsa om, få källreferenser till att läsa mer och navigeringshjälp till själva platsen. Hitintills är 29 platser dokumenterade.
En fråga som ställdes, vad gör de andra omgivande länsmuseerna för att bidra med "sina" samiska kulturarv Medelpad, Uppland, Närke, Värmland, Dalsland och Stockholm. I Stockholm finns exempelvis en hel mängd misstänkta kulturarvsplatser i Norrtäljetrakten.

Seminarium med Udtja Lasse Giron Sámi Teáhter kommer med besked om dag och inom några dagar,

Arven du fick hade premiär i Storuman i slutet av denna vecka. Just nu pågår avtalsskrivande med Giron Sámi Teáhter och en central teaterscen i Stockholm. Oklart är antal föreställningar och tidpunkt för dem. De datum som är planerade är torsdag 15:e och lördag 17:e november.

Samisk Afton. I veckan fick vi ordning på bilder och beställningslänk och publicerade på Facebook i lördags morse. Det är ett stort intresse, vi har nått mer än 5000 personer, och fått ett 25-tal biljettklick på drygt ett dygn - utan betald annonsering. Som medlem i sameföreningen får du 10% rabatt på ordinarie biljettpris 250 kr. Ange rabattkoden JOJK2018 så blir biljetten din för 225 kronor. Detta gäller fram till 31 oktober. Passa på innan vi drar igång marknadsföring på allvar.

Vad händer?
6/10 10:00 - 12:45 Stadsvandring med Peter Ericson (på facebook annonserar Peter vandringar även fredag och söndag, Du får definitivt lära dig saker som du inte visste förr om vår historia i Stockholm, se nedan för startplats)





6/10 14:00 Författaren Anna Sofia Bull Kuhmunen på Kleins Skolmat om samisk adoption
6/10 16:00 Öppet Festkommittémöte på Kleins skolmat
6/10 19:00 Simon Marainen i Fisksätra kyrka
11/10 15:00 Poesigruppen har sin första träff
20/10 14:00 Johan Sandberg Mc Guinne på Kleins Skolmat om dekolonisering och språksorg
25/10 - 28/10 Jokkmokksdagarna i Huddinge
9/11 19:30 Samisk afton: Samisk musik- och berättarföreställning på Södran
10/11 XX:XX Författare Lisbeth Kielatis om lulsesamisk lyrik
10/11 XX:XX Kött och paltfest? (din medverkan behövs, se neden)
15/11 XX:XX Arven du fick
17/11 XX:XX Arven du fick


Läget för Kött- och Paltfesten:
Festkommittén med Lajla och Margareta i spetsen jobbar på.
Kleins skolmat finns bokad
Fyra medlemmar med festkommittén inräknad har bekräftat att de ställer upp.
Ett löfte om att baka gavkku finns
Ett löfte om en efterrättskaka finns
Lotteriiringar har identifierats

Vi har gått bet på att identifiera resurser som kan leda köksarbetet. Även långväga inhyrningsförsök har gjorts. En möjlighet vi nu undersöker är att få leverans av kokkött, märgben, palt och buljong i cateringform. Det skulle kunna reducera festarbetet till transport från sameföreningens lokal av nödvändigt materiel, inhandling av dryck och tillbehör, möblera, duka, förbereda mottagande av gäster, dryckesförsäljning och severing samt avdukning, diskning, transport av överblivet materiel tillbaka till sameföreningens lokal. Det kan bli en matlåda till den som hjälper till ända till slutet!

På söndag eller måndag återstår återleverans av överblivna varor och dryck till inköpskällorna.

Vad saknas nu?
Ytterligare en efterrättskaka.
6-8 personer att hjälpa till med ovanstående. Det handlar om att fördela arbetslasten så att man växlar av varandra så att alla medhjälpare får ledig tid att själva njuta av festens sociala och underhållningsdel. Men också att det tråkiga disk-, städ- och plockarbetet efteråt fördelas på alla. De två tre fyra personer som ställt upp till slutet de senaste åren kan ju med rätta säga: "Jag har gjort min värnplikt" när man frågar dem om nytt medhjälpande.

Med catering kanske att bördorna kan fördelas jämnare!

De roller och antal som behövs är:
1 som transporterar material från sameföreningens lokal (kan ordnas med taxi)
1-2 inköpare av tillbehör och dryck som startar sin runda på förmiddagen och anländer till Kleins skolmat, senast kl 13.00
4-6 personer som klockan 13.00 hjälper till att möblera duka och arrangera servering, ta emot ljudteknik och cateringmat. Ett möte inleder aktiviteten för att fördela arbetsuppgifter.
Ytterligare 4 personer ansluter 15.30 för att få instruktioner och stationer för servering och dryckesförsäljning. Möte för alla medhjälpare under kvällen.
2-3 personer behövs för försäljning av dryck mellan 16 och 17 när gästerna kommer. Sedan reduceras den bemanningen till 1 person som får avlösning kanske i 15 minuters pass.
I allmänhet sker serveringen i två köer. Genom att 3 personer delar mat och 1 person är tillgänglig för snabbinsatser får vi en snabb genomströmning av gäster. När alla fått mat en omgång slås serveringskön samman till en och 1- 2 personer hjälper till där.

Avdukning före kaffet. Gästerna själva brukar duka av och slänga matrester, men en snabb kontroll och avdukning gör borden trevligare inför kaffet.

Kaffe- och teservering
Bäst är att det görs av medhjälparna. Med 8-10 medhjälpare kan serveringen gå snabbt.

Avdukning- och städning, disk av porslin och catering material. Packa för återtransporter till inköpställen, sameföreningens lokal och cateringfirma. Samtliga medhjälpare bidrar.

Som medhälpare har du naturligtvis fri entré

Skriv ett e-post till info@sameforeningen-stockholm.se med rubrik KoP-festen och tala om vad du kan hjälpa till med och från vilken tidpunkt. Morgon. 13.00 och 15.30. Det är viktigt att du kan komma till angiven tidpunkt för att få information om ditt arbete.

Beroende på antalet inkommande erbjudanden om hjälp kommer festkommittén att besluta om det är möjligt att genomföra festen den 6/10 på det öppna festkommittémöte kl 16.00 6 oktober vid Kleins Skolmat efter Anna Sofia Bull Kuhmunens föreläsning.

Din medverkan på föreläsningarna önskas:
Till föreläsningen den 20/10 på Kleins Skolmatsal behövs en medlem som kan hämta nyckel på fredag eftermiddag, brygga kaffe, tala om vilket Swishnummer Sameföreningen har, bjuda på kaffe, lyssna på föreläsningen, duka av och plocka undan samt låsa. Inget behov att lämna tillbaka nyckeln.

Skriv ett e-post till info@sameforeningen-stockholm.se om du kan hjälpa till.

Som sagt, läs om vad som är på gång längre fram i nyhetsbrevet och klicka dig fram till vår webbplats.

Webbredaktörn



Nytt lösenord till medlemssidor: staare

Kalender

Besök vår Kalender på vår webbplats Sameföreningen i Ŝthlm för mer information.

Läs mer

Anna Sofia Bull Kuhmunen - 6 oktober

Anna Sofia Bull Kuhmunen - 6 oktober
Samisk berättarhöst i Stockholm presenterar denna gång Anna Sofia Bull Kuhmunen, om sørsamisk adopsjon, den 6 oktober. En annan väntan : Adoption i Saepmie - Sameland / Jeatjah vuertiemisnie : Adopsjovne Saepmesne - Varför en ny bok om adoption när det redan finns så många böcker på både norska och svenska? …
Läs mer

Samisk lördag i Stockholm - 6 oktober

Samisk lördag i Stockholm - 6 oktober
Samisk historia litteratur och musik på en och samma dag i Stockholm. Ett tips för lördag den 6:e oktober är att göra en stadsvandring med historikern Peter Ericson kl 10, ta lunch tillsammans med vandrare och vänner och sedan gå på föreläsningen med Anna Sofia Bull Kuhmunen,  kl 14. Därefter eftermiddagsfika eller middag för att sedan bege sig ut till …
Läs mer

Kom och lär känna samisk poesi

Kom och lär känna samisk poesi
Kom och lär känna samisk poesi Läs, känn in, diskutera och läs upp. Vi hjälper varandra att förstå poesi på de samiska språken. Vi träffas dessa dagar: 2018-10-11, 18, 25 2018-11-8, 15, 22, 29 2018-12-06 Var: Medborgarskolan Hagagatan 23 När: Torsdagar 15:00 – 17:00 Dearv. Carola Magnusson
Läs mer

Seminarium: Udtja Lasse

Seminarium: Udtja Lasse
Udtja Lasse Norberg var den svenske UD-tjänstemannen som var med om förhandlingarna med Norge om Renbeteskonventionen. Han skrev boken Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure där han beskrev sina erfarenheter. Seminariet produceras av Giron Sámi Teáhter och bygger på Udtja Lasses uppdaterade erfarenheter och berättelser nu inför en kommande teaterproduktion inför 2019 års höstsäsong. Seminariet kommer att äga rum i slutet …
Läs mer

Johan Sandberg McGuinne - xx oktober

Johan Sandberg McGuinne - xx oktober
Samisk berättarhöst i Stockholms författarföreläsningar fortsätter 20 eller 21 oktober med Johan Sandberg McGuinne över dessa teman: flera språk i dikterna, språksorg och dekolonisering. …
Läs mer

Britta Marakatt Labba - Tomas Colbengtsson - 27 oktober

Britta Marakatt Labba - Tomas Colbengtsson - 27 oktober
Sameföreningen i Stockholm är glad för att vår medlem  och glaskonstnären Tomas Colbengtsson har lämnat förhandsinfo om sin utställning med Britta Marakatt Labba i Stockholm, Enskede. Vernissage lördagen den 27:e oktober klockan 12.00-16.00 Utställningen pågår sedan fram till 2 december 2018 (kontrollera öppettider här: https://www.gallerihelle.com/om) Efter nästan 3 år sedan senaste utställningen är nu Britta Marakatt- Labba och Tomas Colbengtson …
Läs mer

Samisk afton - 9 november

Samisk afton - 9 november
Samisk musik- och berättarföreställning på Södran så som det aldrig hörts förut i Stockholm: Nik Märak, Mikael Pirak, Markus Räsänen, Nilla Märak, Ylva Gustafsson, Krister Stoor, Annica Wennström, Lis-Mari Hjortfors, Astrid Tuorda, Timimie Märak, Ola Gustafsson och Anders Hällström. Värdar för programmet är Gålmuk; Nik Märak, Nilla Märak och riksspelman Anders Hällström med understöd av Markus Räsänen. Plats: Södra Teatern, …
Läs mer

Lisbeth Kielatis - 10 november

Lisbeth Kielatis - 10 november
Samisk berättarhöst i Stockholms författarföreläsningar avslutas med Lisbeth Kielatis över temat lulesamisk lyrik.  Kvällen innan, 9 november, har vi haft Samisk afton på Södran. Var: Kleins Skolmat, David Bagares gata 23, (T) Hötorget När: lördag 10 november, tidpunkt ännu ej bestämd) Entré: frivillig donation, 50 - 100 kr, kaffe ingår Lisbeth Kielatis är till vardags slöjdlärare i skinn och textil och …
Läs mer

Kött- och Paltfest - 10 november

Kött- och Paltfest - 10 november
Den välbekanta lokalen där vi själva får laga och äta vår mat och arrangera vår underhållning är bokad. Nu behövs de villiga krafterna att genomföra. Med Samisk afton kvällen före och Lisbeth Kielatis föreläsning under dagen kan det här bli en samisk helg i Stockholm för alla i Sápmi! Tidpu nkt: lördag 10/11 kl xx Plats: Kleins Skolmat
Läs mer

Evenemang anordnade av andra

Simon Marainen, Fisksätra kyrka - 6 oktober

Fred, mångfald & samisk kultur - Nacka församling
Den 6 oktober bjuder vi in till fest igen. Det här gången med ett spännande program med många olika inslag. Konst, dans, mat och musik från världens alla hörn. Fri entré och bra underhållning Festivalen avslutas med framträdande av Simon Marainen kl 19.00 i Fisksätra kyrka. Välkommen.
Läs mer

Sameföreningen på Sociala media

följa
Sameföreningen i Stockholms sida på Facebook att "gilla" och få nyheter i från. Kom ihåg att ställa in "Gilla"-knappen så att du får nyheter från Sameföreningen i Stockholm överst i ditt nyhetsflöde i Facebook. Bocka i "Visa först" och "På (Evenemang...)"

Samer i Stockholm - facebookgrupp för just Samer i Stockholm och andra som vill vara i kontakt med dem. Härifrån kommer också kalenderinbjudningar från andra arrangörer rakt in i din kalender på Facebook

Sápmi evenemang/Sámi Dáhpáhusat/Sápmi event - facebookgrupp för evenemang från hela Sápmi
facebook twitter