hemsidebild-6-135-hog
Stockholm 2018-11-08
Nu samlar sig alla artisterna runt kaffehurran på elden för repetition inför Samisk Afton i morgon. Om du inte har bokat biljett är det hög tid nu.

Kaffehurran kommer också fram hos Galleri Klein den 22 november. Och innan dess upplev Marja Thomassons monolog om hur det är att vara renskötare på Teater Pero, 15, 16, 17 november.
Kaffehurran

Kalender

Besök vår Kalender på vår webbplats Sameföreningen i Ŝthlm för mer information.

Läs mer

Kött- och paltfest 10 november 2018

Kött- och paltfest 10 november 2018
Nu har tillräckligt antal personer strömmat till för att hjälpa till för att sparka igång Sameföreningen i Stockholms årliga kött-och paltfest! Lördagen den 10 november, som du förstås redan bokat in, är ett utmärkt tillfälle att damma av kolten och näbbskorna, få silversmyckena putsade och håret kammat. Dessutom att fira in att hösten är här i härligt sällskap, med det …
Läs mer

Samisk afton - 9 november

Samisk afton - 9 november
Samisk berättarkväll på Södran så som det aldrig hörts förut i Stockholm. Vi minns tillsammans och berättar på vårt sätt: Nik Märak, Mikael Pirak, Markus Räsänen, Nilla Märak, Ylva Gustafsson, Krister Stoor, Annica Wennström, Lis-Mari Hjortfors, Astrid Tuorda, Timimie Märak, Ola Gustafsson och Anders Hällström. Värdar för programmet är Gålmuk; Nik Märak, Nilla Märak och riksspelman Anders Hällström med understöd …
Läs mer

Lisbeth Kielatis - 10 novemberVilka är alla de fina artisterna? En kortlista här:
Nik och Nilla Märak - systrar med rötterna längs Pärlälven. Har alltid sjungit allt från visor till musikal tillsammans och räds inte att leka med traditionerna.
Anders Hällström - riksspelman från Överkalix. Överjordiska toner från fiol och dragspel likväl som visor på Överkalixmål. En storartad kulturarvsbevarare.
Lis-Mari Hjortfors är även hon bördig från Pärlälvsdalen. Lis-Mari har ena foten i universitetsvärlden och den andra djupt i den samiska berättartraditionen.
Mikael Pirak är slöjdare och berättare från Jokkmokk. Hans fantastiska historier håller lyssnaren trollbunden, och man är aldrig riktigt säker på om det man hör är sant.
Krister Stoor är kärleksfullt omtalad som Doktor Jojk. Kristers röst fängslar och hänför, oavsett om han jojkar eller berättar. En enastående traditionsbärare med encyklopedisk kunskap om jojkar och jojkare.
Annica Wennström från Västerbotten är en av våra stora författare och berättare. Har bl.a skrivit romanen Lappskatteland.
Timimie Märak är poet och berättare med ett helt eget uttryck – publiken förtrollas av orden, rytmen och budskapet; roligt, sorgligt och alltid viktigt.
Astrid Lindstrand Tuorda från Jokkmokk är framtidens röst. Astrids sång och jojk är som Astrid själv: vacker och vän men med en kärna av urskog och tradition.
Ylva Gustafsson är liksom brodern Ola från Jämtland. Ylva är en makalös skådespelare och föreläsare som också jobbar med Uttryckande konstterapi. Hon framför både traditionell sydsamisk vuelie och egna jojkar.
Ola Gustafsson är en mångfacetterad musiker och sångare – han är pianist och sångpedagog utbildad på KMH. Han komponerar egen musik och spelar bl.a. jazz i olika sammanhang. En man med många strängar på sin lyra!
Markus Räsänen är en underbart lyhörd dragspelare med ett unikt uttryck. Han är djupt förankrad i både svensk och finsk folkmusik.

Samisk Afton. I Som medlem i sameföreningen får du 10% rabatt på ordinarie biljettpris 250 kr. Ange rabattkoden JOJK2018 så blir biljetten din för 225 kronor. Vi har förlängt rabatten fram till föreställningens början. Boka här.

Någon till byggarbetare behövs! Vi har fått en heltidare och en deltidare. Föreställningen Arven du fikk kräver byggarbetare för att bära in grejor, montera rigg före föreställning och sedan riva efter föreställning. Insatser behövs torsdag 15/11 från kl 13, fredag 16/11 kl 11.00, lördag kl 15.00 och 20.00. Vi söker två personer. Insatsen är arvoderad, teaterbiljett ingår och vi ska inte låta dig gå hungrig! Om du kan och vill hugga i, skriv en rad till: info@sameforeningen-stockholm.se

Boka/köpa biljetter till Arven du fikk kan du göra här.

Kött- och paltfesten. Nu kan vi räkna till 120 deltagare. Anmälan är definitivt stoppad nu!

Till Höstmötet 25 november är alla varmt välkomna!. Då kommer vi dryfta kommande evenemang och sammankomster. Kaffe och bakelse, Elsa Laula till ära.

Dela, Dela, Bjud in!
Vi gör en hel del betald marknadsföring av våra evenemang både så att du och andra blir uppmärksammade. Den bästa marknadsföringen är dock den som kommer från dig som medlem.
Om du är på facebook: dela facebooks kalenderevenemang med dina vänner så att de också får våra evenemang i sina kalendrar. Dela artiklar och evenemang till din tidslinje så att dina vänner ser. Och inte minst: prata med dina vänner om evenemangen när du träffar dem.

Vad händer?

9/11 19:30 Samisk afton: Samisk musik- och berättarföreställning på Södran (se nedan)
10/11 11:00 Författaren Lisbeth Kielatis om lulsesamisk lyrik (se nedan)
10/11 16:00 Kött och paltfest (se nedan)
15/11 16:30 Arven du fikk (se nedan)
15/11 19:30 Arven du fikk (se nedan)
16/11 10:00 Arven du fikk (se nedan)
17/11 18:00 Arven du fikk (se nedan)
18/11 18:00 Samiskt Andrum i Mariakyrkan i Jakobsberg
22/11 18:00 Konstnärssamtal och jojk. Galleri Helle Klein och Tomas bjuder in till ett samkväm med smörgås och vin. Säg att du är medlem i sameföreningen så blir inträdet för kvällen 200 kr, i stället för ordinarie 300 kr.
24/11 15:00 Premiär för dokumentärfilmen Samefolk i Södertälje
25/11 14:00 - 17:00 Höstmöte, Samlingssalen vid Kleins Skolmat, Brunnsgatan 26
1/12 12:00 - 14:00 Syjunta
16/12 18:00 Samiskt Andrum i Mariakyrkan i Jakobsberg

Som sagt, läs om vad som är på gång längre fram i nyhetsbrevet och klicka dig fram till vår webbplats.

WebbredaktörnLösenord till medlemssidor: staare
Lisbeth Kielatis - 10 november
Samisk berättarhöst i Stockholms författarföreläsningar avslutas med Lisbeth Kielatis över temat lulesamisk lyrik.  Kvällen innan, 9 november, har vi haft Samisk afton på Södran. Var: Kleins Skolmat, David Bagares gata 23, (T) Hötorget När: lördag 10 november, 11-13 Entré: frivillig donation, 50 - 100 kr, kaffe ingår Lisbeth Kielatis är till vardags slöjdlärare i skinn och textil och är bevandrad både …
Läs mer

Arven du fikk - 15, 16 och 17 november

Arven du fikk - 15, 16 och 17 november
I Arven du fikk får vi följa den unga renägaren Laila i vardagens utmaningar med rovdjur och psykisk ohälsa. Genom sin monolog ger Marja Lisa en röst till renägarna och renen i rovdjursdebatten som pågår. Föreställningen skriven av Marja Lisa Thomasson och framförs av henne själv. Marja Lisa är uppvuxen på fjället och har precis avslutat sin teaterutbildning. Sápmis senaste …
Läs mer

Kom och lär känna samisk poesi

Kom och lär känna samisk poesi
Kom och lär känna samisk poesi Läs, känn in, diskutera och läs upp. Vi hjälper varandra att förstå poesi på de samiska språken. Vi träffas dessa dagar: 2018-10-11, 18, 25 2018-11-8, 15, 22, 29 2018-12-06 Var: Medborgarskolan Hagagatan 23 När: Torsdagar 15:00 – 17:00 Dearv. Carola Magnusson
Läs mer

Evenemang anordnade av andra

Premiär filmen Samefolk - 24 november

Premiär filmen Samefolk - 24 november
Pia Johansson skriver: Jag är medlem i Sameföreningen i Stockholm och vill informera alla medlemmar om följande filmpremiär jag har på min nya dokumentärfilm Samefolk. Välkomna till premiären lördag den 24 november kl.16.00 på Estrad Bio i Södertälje Stadshuset. Piazzafilm bjuder på premiärmingel i Estrads teaterfoajé mellan kl.15.00 - 15.45. Alla bjuds på ett glas cider och Södertäljemusikern Erik Hansson …
Läs mer

Britta Marakatt Labba - Tomas Colbengtsson - 27 oktober

Britta Marakatt Labba - Tomas Colbengtsson - 27 oktober
Sameföreningen i Stockholm är glad för att vår medlem  och glaskonstnären Tomas Colbengtsson har lämnat förhandsinfo om sin utställning med Britta Marakatt Labba i Stockholm, Enskede. Vernissage lördagen den 27:e oktober klockan 12.00-16.00 Utställningen pågår sedan fram till 2 december 2018 (kontrollera öppettider här: https://www.gallerihelle.com/om) Efter nästan 3 år sedan senaste utställningen är nu Britta Marakatt- Labba och Tomas Colbengtson …
Läs mer

Samiskt andrum

Samiskt andrum
Järfälla församling är Svenska kyrkans samiska församling i Stockholms stift En medlem berättar: Samiskt andrum är en andakt på cirka en halv timme. Därefter är det fika och samtal upp emot ett par timmar. Söndag 18 november 2018 18:00 - 19:00 • Maria kyrka Välkommen på fika i församlingssalen efteråt! 16 december 2018 kl. 18:00 Samiskt-Svenskt Andrum 18:00 – 19:00 …
Läs mer (vägbeskrivning)

Sameföreningen på Sociala media

följa
Sameföreningen i Stockholms sida på Facebook att "gilla" och få nyheter i från. Kom ihåg att ställa in "Gilla"-knappen så att du får nyheter från Sameföreningen i Stockholm överst i ditt nyhetsflöde i Facebook. Bocka i "Visa först" och "På (Evenemang...)"

Samer i Stockholm - facebookgrupp för just Samer i Stockholm och andra som vill vara i kontakt med dem. Härifrån kommer också kalenderinbjudningar från andra arrangörer rakt in i din kalender på Facebook

Sápmi evenemang/Sámi Dáhpáhusat/Sápmi event - facebookgrupp för evenemang från hela Sápmi
facebook twitter