Stuehkie/Stockholbma/Stockhoalmma/Tjåsskaskulla/Stockholm 2019-08-28
Girjasmålet kommer upp i Högsta Domstolen den 2 september och är planerat att pågå till 10 oktober som längst. Passa på att stötta målet genom att delta som åskådare. Speciellt önskas många åskådare under statens plädering. Se i nedan artikel länk hur SSR önskar få information om vilka som kommer så att alla får plats någon gång.

Sametinget har annonserat att det kommer att hålla plenum i Stockholm 2020. 26 till 29 maj. Utöver att alla samer kan vara åhörare av plenumsmötena har vi ställt förslag till en sammankomst där frågor och svar från samiska allmänheten kan ställas till Sametingets politiker.

Till Pärlbroderikursen fick vi fler anmälningar än platser tillgängliga. Kursledaren Fia Kaddik har lämnat återbud för första kurstillfället. Vi återkommer med information till de som har anmält sig om nya tider.

I Lulesamiskt språkkafé finns det några platser kvar.

Vi planerar en vandring på Skansen för att uppmärksamma g(l)ömda samiska kulturskatter på andra ställen än i samevistet.

Skrivarkursen är nu bestämd till 30 november. Anmälan öppnar cirka 28 augusti.

På tal om vandringar har historiker Peter Ericson två sådana på gång i Stockholm i september. Ändamålet med vandringarna är att berätta om några historiska samiska kvinnors öden och vad de gjorde i Stockholm.

Sent i oktober öppnar Riksidrottsmuséet en utställning, Sport och Sapmi. Till den utställningen önskar muséet kontakt med personer i Stockholm som skulle kunna instruera i att hantera soehpenje (SoSa), sjuohpan (LuSa) eller suohpan (NoSa). Insatsen skulle vara aktuell någon gång 26 oktober – 1 november, under höstlovet. Skicka epost till info@sameforeningen-stockholm.se så förmedlar vi kontakten.

Till sist vill vi också slå för Slow Food Sápmis närvaro på Foodstock festival på Fjäderholmarna.

Om du stöter på lösenordsfråga så är lösenordet: staare

Hielsák!
Webbredaktörn
Vad händer?

2019
(Sameföreningens evenemang i fetstil)

31/8 -1/9 Saemien Beapmoe på Foodstock Festival på Fjäderholmarna
1/9 Vandring i de samiska kvinnornas spår, södra turen (Biljetter hos ABF)
2/9 Jakt och fiskemålet. Girjas. Första dagen i Högsta Domstolen.
4/9 Lulesamiskt språkkafé startar
5/9 Gïelecirkus – samisk språkcirkus 5 september (i samarbete med Stockholms Stadsbibliotek)
14/9 Vandring i de samiska kvinnornas spår, norra turen (Biljetter hos ABF)
14/9 Hagsätrafestivalen
20/9 Det g(l)ömda samiska kulturarvet på Skansen (visning för medlemmar)
4/10 Pärlbroderikurs startar
24/10 Utställningen Sport och Sápmi öppnar på Riksidrottsmuséet
31/10 Sara Ajnnak på Stallet
31/10 Äldreförvaltningen i Stockholms stad buder in till informationseftermiddag om den uppdaterade minoritetslagen.
30/11 Skrivarkurs med Annica Wennström
30/11 Samisk Afton på Musikaliska akademin
26-29/5 Sametingets plenum i Stockholm

Girjasmålet i HD, 2 sept - 10 okt

Girjasmålet i HD, 2 sept - 10 okt
En lång rättslig prövning som började med ett Landsmötesbeslut 2006 och stämningsansökan som ingavs i maj 2009 närmar sig ett slutligt avgörande. Frågan har stor principiell betydelse för de samiska rättigheterna och framtidens rättsutveckling.
Läs mer

Kursstart - Pärlbroderi

Kursstart - Pärlbroderi

Gïelecirkus – samisk språkcirkus 5 september

Samisk språkcirkus
Kurs i pärlbroderi. Pärlbroderi är traditionell samisk slöjd. Slöjdresultaten används främst i barmkläden tillhörande kolt, på skinn, ex vis väskor och armband. I finska delen av Sápmi kan pärlbroderi förekomma på mössor. Fia Kaddik från Jokkmokk reser ned till Stockholm för att leda denna kurs under två veckoslut. Längre ned kan du läsa om vem mångsidiga Fia Kaddik är. Antal …
Läs mer
En dag med föreställning & workshop i Språkcirkusens värld med lek, breakdance, jonglering och ritt på käpprenar. Gïelecirkus – språkcirkus. Att närma sig ett språk på barnets villkor – kommunicera med hela kroppen. Med cirkus som tema och med hjälp av trollkarlen, clownen och akrobaten närmar vi oss våra samiska språk. Att vara nybörjare blir lite lättare om språket är …
Läs mer

Sápmi – min farmors dröm

Sápmi – min farmors dröm
Sápmi/Min farmors dröm, Emma Göransson – Studio 44 Stockholm
23 augusti – 8 september 2019
VERNISSAGE fredag 23 augusti kl 18-22
Läs mer

Speglingar, Pierre Åhrén

Speglingar, Pierre Åhrén
Pierre Åhren (född 1950) uppvuxen och boendes i Stockholm, med sydsamiska rötter i Frostviken, Jämtland. ”Jag har upptäckt att i mina bilder framträder händelser, upplevelser ur mitt eget liv, som tar sig uttryck i många färger och former” Bilderna inspireras av urfolkskulturer från hela världen. Av måleri, skulpturer, traditionell folkkonst, textilier, mönster, masker och naturligtvis även från naturen själv. Musik, …
Läs mer

Sara Ajnnak på Stallet - 31 oktober

Sara Ajnnak på Stallet - 31 oktober
191031 Sara Ajnnak Rutinerad samisk artist med tre fullängdsalbum i bagaget!Sara Ajnnak levererar ett uppdaterat ljudlandskap från norr i gränslandet mellan orientaliska stränginstrument och… Arrangemanget är Stallets. Biljetter finns att boka i föregående länk. Vi publicerar evenemanget här som en service till samisk publik och andra coola här i sta´n och omgivningar.
Läs mer

Saemien Beapmoe till Foodstock Festival

Saemien Beapmoe till Foodstock Festival
Saemien Beapmoe, samisk matkultur, kommer till Foodstock Festival på Fjäderholmarna i månadsskiftet augusti / september. Representanter för Slow Food Sápmi kommer att vara där. I Foodstock Festivals programblad omnämns Saemien Beapmoe som en av "Satelliterna", se längre ned för en informationsvideo om det.. NB. Alla frågor om arrangemanget: FOODSTOCK – A CELEBRATION OF NORDIC FOOD CRAFTShttps://www.foodstock.se/The simple, pure feeling of …
Läs mer

Lulesamiskt språkkafé

Lulesamiskt språkkafé
Nik kallar alla hugade lulesamer i Stockholm att delta i lulesamiskt språkkafé med inriktning på konversation (ingen grammatik, inga förkunskaper behövs). Det blir fyra träffar, en gång i månaden med start onsdagen 4 september. Övriga träffar blir onsdagarna 2 oktober, 6 november och 4 december, 2019. Anmäl ditt deltagande längst ned genom att skicka in ditt namn, e-post och telefonnummer. …
Läs mer

Samepolitikens gränser - delta i forskningsprojekt

Samepolitikens gränser - delta i forskningsprojekt
Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet är nu med i ett forskningsprojekt som heter Samepolitikens gränser: Innanför- och utanförpositioner i samiskt samhällsbyggande. Projektet är en fortsättning på den väljarundersökning som Ragnhild Nilsson och Ulf Mörkenstam gjorde inför valet 2017 och som blev en bok om Sametinget. Projektet är ett samarbete mellan svenska och norska forskare från Samisk högskola i Kautokeino, …
Läs mer

Samiskt konfirmandläger 2020

På det samiska konfirmandlägret hittar samiska ungdomar över hela landet varandra för livslånga vän- och bekantskaper. Det är ofta då som engagemanget för de samiska frågorna väcks. Ge dina barn och barnbarn chansen. Tipsa! Anmälan till 2020 års läger öppnades redan 10 maj 2019.
Läs mer

18 - 25? delta i språk- och kulturarbetet för samer i Stockholm!

18 - 25? delta i språk- och kulturarbetet för samer i Stockholm!
Vi söker dig ungdom mellan 18 och och 25 som vill bidra till att förbättra möjligheterna för framtida generationers unga samer i Stockholm att förvärva sitt samiska språk och kultur. Vad var det som du saknade under din uppväxt, i förskola, i grundskola och i gymnasium? Vad kunde ha varit bättre? Hur kan Stockholms stad och region samt Sameföreningen i …
Läs mer

Medverkan i infofilm

Svenska filminstitutet skriver:
Vi jobbar just nu med en infofilm om Sveriges nationella minoriteter och vårt uppdrag att främja film på minoritetsspråken. Söker en ung medverkande som kan samiska och kan säga några meningar i filmen, som kort ska berätta.Kontakta inge.frisk@biegga.com så förmedlar han vidare din kontaktinformation och säkerställer att rimlig ersättning utgår för eventuell insats.

Kan du sydisdans?

Scenkonstmuseet i Stockholm planerar och jobbar med innehåll till en utställning för nästa år. Den ska handla om social dans. Utställningen ska bli en vandringsutställning och är ett nordiskt samarbete mellan Scenkonstmuseet i Stockholm, Teatermuseet i Helsingfors och Norsk senter for folkemusikk og folkedans i Trondheim. Tillsammans med utställningen kommer det vara mycket programverksamhet med dansworskhopar, dansfester, presentationer och föreläsningar osv.

Scenkonstmuseet skulle gärna vilja komma i kontakt med personer som dansar eller lär ut Sydisdans här i Stockholm.
Kontakta inge.frisk@biegga.com så förmedlar han vidare din kontaktinformation och säkerställer att rimlig ersättning utgår för eventuell insats.

Evenemang anordnade av andra

Sameföreningen på Sociala media

följa
Sameföreningen i Stockholms sida på Facebook att "gilla" och få nyheter i från. Kom ihåg att ställa in "Gilla"-knappen så att du får nyheter från Sameföreningen i Stockholm överst i ditt nyhetsflöde i Facebook. Bocka i "Visa först" och "På (Evenemang...)"

Samer i Stockholm - facebookgrupp för just Samer i Stockholm och andra som vill vara i kontakt med dem. Härifrån kommer också kalenderinbjudningar från andra arrangörer rakt in i din kalender på Facebook

Sápmi evenemang/Sámi Dáhpáhusat/Sápmi event - facebookgrupp för evenemang från hela Sápmi
facebook twitter