Välkomna på seminarium!
Titel: Den sista generationen?: Skogssamisk renskötselkultur utmanar epistemologisk rasism
24 januari 2017.
Lokal Eng 4-2007, Engelska parken, Thunbergsvägen (ingång från 3H), Uppsala
Gå in via 3H, och leta dig fram till Hus 4, där ligger bla Hugo Valentin Centrum, Centrum för religion o samhälle.
Tid 15.15-17.00.
Organisatörer: Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, CemFor, i samverkan med forskningsnoden Kunskapsproduktion bortom normerna, VVPP, och Teknovetenskapliga forskargruppen, Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet samt Uppsam – föreningen för samiskrelaterad forskning i Uppsala.
Den sista generationen?: Skogssamisk renskötselkultur utmanar epistemologisk rasism
Kort abstract:
Henrik Andersson är en skogssamisk rensskötare som kämpar för rätten att upprätthålla och förmedla sina samiska traditioner. I ”Den sista generationen? Dokumentär om ett skogssamiskt renskötarår, inbjuden till Guldbaggegalan 2017, följer dokumentärfilmaren Petri Storlöpare Henrik under ett år 2012-2013. Vid seminariet visar de delar av filmen och diskuterar samisk motståndskamp i ett rasistiskt och kolonialt samhälle.
Långt abstract/bakgrund:
Samisk skogsrenskötsel har bedrivits över stora delar av det som numera kallas Sverige. I Dalarna, Hälsingland, Gästrikland och Västmanland bedrevs skogsrenskötsel fram till början av 1800-talet. I mitten av 1600-talet påbörjade svenska myndigheter etnisk rensning. Lappland – lappmarken – blev reservatet dit samer med renar skulle förpassas för att inte konkurrera med svenska bönder och svenska naturresursexploateringar. Under 1800-talet deporterades samer norrut. Under 1900-talet kallades skogssamer för den lägst stående rasen av rasbiologer.
Skogssamernas kärnområde av idag är reducerat till Arvidsjaurs och Malå kommuner med utlöpare in i sydöstra Arjeplog och Jokkmokks och Gällivares östra delar.
En tydlig ambition att bli av med skogssamerna- som skulle försvenskas och på sikt helt överge renskötseln manifesterad tydligt i 1928 års renbeteslag. Skogssamer som förlorat sina möjligheter till renskötsel tvångsassimilerades på olika sätt in i svenskhet.
Utraderingspolitiken av skogssamisk – liksom samisk – tradition har aldrig upphört. I kombination med att undervisning om samisk historia, kultur och tradition inte ges vid skolor och universitet, möjliggörs en epistemologisk kolonial rasism som bidrar till en fortsatt utraderingspolitik i nutid.
Utraderingspolitiken manifesteras genom exempelvis att (skogs)renskötseln osynliggörs i myndigheters informationsfoldrar, industriell exploatering tillåts kontinuerligt tränga in på renskötselns områden och renskötselns företrädare tvingas kontinuerligt utan tillräckligt bistånd av juridisk kompetens och med sina egna medel fokusera på att försvara sina betesområden mot betydligt mäktigare och penningstarka intressen. De skogssamiska samebyarna har hela tiden mängd intrång att hantera – skogsbruk, vägar, järnvägar, vindkraft, gruvor, samt vardagskonflikter med lokalbefolkning som menar att renarna stör dem. De senaste åren har näthatet mot renskötare ökat kraftigt.
Skogssamer har sedan länge protesterat och kämpat för att få upprätthålla sin kultur och tradition. En känd förkämpe är jojkaren och lärarinnan Karin Stenberg (1884-1969).
Henrik Andersson är en nutida skogssamisk förkämpe, som genom sin renskötsel och kulturarbete upprätthåller skogssamiska traditioner. I filmen ”Den sista generationen? Dokumentär om ett skogssamiskt renskötarår (2016) följer dokumentärfilmaren Petri Storlöpare Henrik Andersson under ett år (2012-13) då han försöker leva på traditionellt vis. Filmen är inbjuden till Guldbaggegalan 2017.
Vid detta seminarium kommer Henrik och Petri att visa delar av filmen samt ett nytt filmprojekt. Henrik kommer att lyfta fram delar av sin egen kunskap och visa på exempel på sitt viktiga kulturarbete, samt sin kunskapsförmedling som förutom politiskt engagemang i Sametinget och praktiskt kulturarbete även sker via Facebookkontot henrik.andersson.982 .
”Den sista generationen? Dokumentär om ett skogssamiskt renskötarår (2016) är tillgänglig online på https://www.youtube.com/watch?v=sUm9iHK4RDc
Bildspel om Gällivare skogssameby och statsstödda industriella intrången som förstör: https://www.youtube.com/watch?v=LPucqtE7XpY Storlöpare/Andersson/Gällivare skogssameby med stöd av forskningsprojektet Älvar, motstånd, resiliens: Hållbara framtider i Sápmi, M-B Öhman/FORMAS 2012-2015.
Nytt filmprojekt Vindkraft på Hällberget i Överkalix https://www.youtube.com/watch?v=OF1NcWJWGIc&t=334s Storlöpare/Andersson/Öhman
Inledning och kommentarer av May-Britt Öhman, FD, teknik- och vetenskapshistoria, styrelseledamot i Uppsam- föreningen för samiskrelaterad forskning i Uppsala, respektive Gunilla Larsson, FD arkeologi, ordförande i Uppsam och expert på skogssamisk arkeologi och historia, båda verksamma inom Teknovetenskapliga forskargruppen, Centrum för genusvetenskap. Öhman och Larsson är själva av skogssamisk härkomst. Ann-Sofie Lönngren, docent i litteraturvetenskap och med forskningsinriktning på djur/människa-studier, forskningsledare inom VVPP: Kunskapsproduktion bortom normerna, vid Historisk- filosofisk fakultet, Uppsala universitet tillsammans med May-Britt Öhman och Satu Gröndahl.