Samisk dräkt utan genusmarkörer

Datum/Tid Plats eller biljetter:Spara i din kalender
lör 11/9 2021

Välj annan kalender: webcal

Dräktkurs – samisk dräkt utan genusmarkörer, start lördag 11 september,  kl  9.30

Detta är första gången en dräktkurs görs med könsneutral inriktning.

Kurslärare: Anna-Stina Svakko

Cirkelledare:  Nik Märak

Omfattning och tidpunkter:

11/9 10-12 Dräkthistoria och inspiration: 2 timmar

11/9 13-15 Behovsinventering, teori måttagning, måttagning  och teori materialkunskap.

15/10 – 17/10 Handledning i grupp: 20 timmar över veckända.

26/11 – 28/11 Handledning i grupp: 20 timmar över veckända.

Antal platser: 10

Kurslokaler:

11/9 Studieförbundet Sensus, Medborgarplatsen (T) eller Teams

15/10 – 17/10 och 26/11 – 28/11 Solidaritetshuset.  Adress och karta kommer i bekräftelsen.

Detaljerat kursinnehåll:

Träff 1 med Anna-Stina Svakko är digital
Lördag förmiddag:
-Föredrag och bildvisning om samisk dräkt och hur koderna fungerar och skulle kunna fungera utan genusmarkörer som används traditionellt.
(Föredraget kommer också sändas digitalt). Kursdeltagare samlas i Sensus lokal, Medborgarplatsen.
Lördag efter lunch:
-Samtal med kursdeltagare om vilket behov som finns, vilka områden, familjer och möjligheter som finns. Kan också göras till personliga samtal om deltagarna önskar. Men gruppsamtal känns viktigt för processen och hur olika personer väljer olika varianter att arbeta.
-Teori måttagning inför mönsterkonstruktion av mig. Måttagning praktiskt med en hjälpperson.
-Teori materialkunskap, naturmaterial, för och nackdelar med olika material. Materialmängder som behövs till gapta/gábdde/gákti med dräkttillbehör.
Träff 2 med Anna-Stina närvarande:
Fredag kväll:
-Välkommen och samtal om processen från första träffen.
-Genomgång av de mönster Anna-Stina konstruerat till varje deltagare.
Lördag:
-Mönsterplacering på tyg och tillklippning.
-Teori koltsömnad. Genomgång av sömmar i olika material, sömnadstekniker.
-Sömnad.
-Teori dekoration av gapta/gábdde/gákti.
Söndag:
-Fortsatt sömnad i kombination av samtal och teori i processen att resultatet ska kännas personligt rätt.
-Avslutning och utdelande av hemuppgifter till sista träffen.
Träff 3 med Anna-Stina närvarande:
Fredag kväll:
-Välkommen och samtal om processen från de andra träffarna.
-Genomgång var de olika deltagarna befinner sig i arbetet.
-Samtal om processen.
Lördag:
-Fortsatt sömnad av koltar.
-Tillklippning ärmar.
-Teori ärmar.
-Sömnad ärmar.
Söndag:
-Koltsömnad och färdigställande av gapta/gábdde/gákti.
-Teori och samtal om dräktdetaljer och användandet av kolt.
-Teori skötsel av kolt.
-Avslutning av kurs.

Anmälan:De som är medlemmar i Sameföreningen i Stockholm prioriteras. Om någon avsäger sig sin kursplats kommer de som är väntlistade få sin anmälan bekräftad i den turordning som anmälningarna ursprungligen kom in.

I anmälan uppger du vilket område som din dräkt har sitt ursprung i så att kursläraren kan förbereda att hjälpa dig med din dräkt.

Kursavgift är 500kr som betalas med Swish, banköverföring eller till Nordeas plusgiro efter meddelande om bekräftad plats. Om du avanmäler dig mindre än en vecka innan kursstart återfås inte kursavgift. Materialkostnader tillkommer.

Anmälningsformulär hittar du längst ned. Formuläret öppnas onsdagen 7 juli kl 19.00. Stängs lördagen den 4 september.

Bokning

Biljettyp Platser
Kursanmälan
En anmälan per person! Bekräftelse på mottagen anmälning kommer i din epost. Därefter kommer särskilt meddelande om antagning och betalning.