Herrarna satte oss hit – Elin Anna Labba – 2 december

Datum/Tid Plats:Spara i din kalender
ons 2/12 2020
18:30 - 20:00
Platsinformation erhålles vid boknng
0
Välj annan kalender: webcal

Elin Anna Labba,  vinnare av Augustpriset 2020 i facklitteratur,  berättar om sin bok Herrarna satte oss hit, som kom ut i januari 2020.

”En bok som kommer att eka genom Sápmi och Sverige”,  SvD.

Boken är sprungen ur hennes önskan att förstå sin egen familjehistoria. Arbetet med att väva historien om den egna släkten resulterade i över hundra intervjuer med andra tvångsförflyttade familjer, varav åtta skildras i boken.

”Det känns inte som att det är min bok, den tillhör så många andra. Jag har samlat röster, vittnesmål. Vardag, sorg. Boken börjar 1919 när Ánne Márjá packar och städar kåtan för att flytta tillbaka till vinterlandet. Hon vet inte om att det ska bli sista gången hon ser sommarlanden på Sážžá. Hon är en av de renskötande samer som tvångsförflyttas söderut. Efter henne följer andra porträtt och en kör av röster som också vill berätta. Jag tänker att det mest av allt är en bok om sorg, skriven för att vi ska läka, men det är också en bok om vardagslivet under tvångsförflyttningarna och om konsten att klara sig.”

Elin Anna Labba är journalist född 1980. Hon har i många år skrivit om urfolk och samisk kultur i tidskrifterna Nuorat och Samefolket. I dag arbetar hon med samisk litteratur på Tjállegoahte.

Bibliografi
Herrarna satte oss hit, Norstedts 2020
Hearrát dat bidje min, kommer ut på Norstedts i september 2020

Boken säljs i bokhandlarna i Stocholm, på Adlibris och Bokus.

Delta på distans: boka för distansdeltagande sist på denna sida.

Evenemanget stöds av Stockholms region, Stockholms stad och Sametingets Kulturnämnd

Arrangörer är Sameföreningen i Stockholm  och Studieförbundet Sensus Stockholm Gotland  i samarbete med Tjállegoahte, författarcentrum Sápmi.

Recensioner och annat att läsa (om du kan beroende på betalväggar):

Elin Anna Labba nominerad till Augustpriset - Norstedts - Norstedts

Elin Anna Labba nominerad till Augustpriset – Norstedts – Norstedts

Boken Herrarna satte oss hit handlar om ett mörkt kapitel i svensk historia – tvångsförflyttningarna av renskötande samer.

Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige - Elin Anna Labba - Bok (9789113101682) | Bokus

Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige – Elin Anna Labba | Bokus

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bàggojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka. Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Aftonbladet

BOK Lidija Praizovic: Elin Anna Labba har skrivit en 100 procent viktig bok

Recension: Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige – Elin Anna Labba | SvD

RECENSION. Elin Anna Labba berättar om tvångsförflyttningar av renskötande samer ur de drabbades perspektiv. Margit Richert ilsknar till vid läsningen av boken – som är ett fantastiskt konstverk.

Bokning

Detta evenemang är fullbokat.