Samisk nationaldag 6 feb – hållbarhet

Samisk nationaldag 6 feb – hållbarhet

Laddar Karta...
Datum/Tid
tor 6/2 2020
17:30 - 21:30
Plats: Sverigefinska skolans aula

Detaljkarta om var Sverigefinska skolans aula är lokaliserad

Samiska nationaldagens kvällsprogram uppmärksammar aktuell hållbarhet i Sápmi med erfarenheter från världsarvet Laponias och Jokkmokkstraktens skogar, fjäll, vatten och människor. Helt enkelt – hur står det till med Laponia och dess omgivningar?

Suovastartar

Suovastartar från Renprodukter AB

Kvällen inleds 17.30 med mingel och tilltugg från Renprodukter AB i Norrviken. Högtidlighållande med tal. Därefter följer framföranden av berättelser om social hållbarhet och hållbarhet i miljön i olika former, som ord, bild, musik och rörlig film:

  • Henrik Blind
  • Tor L Tuorda
  • Astrid Tuorda

Kvällen avslutas cirka kl 21.30.
Biljetter bokas här! (Öppnas i ny sida)

 

Henrik Blind

är en känd personlighet i samiska världen och i miljökretsar. Hans mångfaldiga lyra omfattar bl a ord och textkonst, självironiserande stå upp komik, såväl som allvarliga budskap i form av föreläsningar. Henriks bidrag baseras på utställningen Vidvinklat, visad på Ajtte museum, Tráhppie i Umeå och på Silvermuseet i Arjeplog.

 

Tor L. Tuorda

är likaså en känd personlighet i samiska världen och i miljökretsar. Tor är en engagerad professionell dokumentär- och naturfilmare med samiska kulturarvet Laponia som utgångspunkt i sitt arbete. Han är liksom Henrik engagerad i kampen beträffande gruvetableringen i Gallok.

 

Astrid Tuorda

är en ung jojkartist som förutom engagemang i Sápmi var engagerad i Samisk afton i november 2018 och 2019. Astrid och Tor Tuorda deltog i två evenemang i nordvästra USA i oktober 2019 med stor uppskattning av samer och allierade där.

Stadsevent.se - Evenemang i Fokus

Länkar:

Fotograf Tor L. Tuorda – Skogar och fjäll, natur och kultur, kolonialism, opinions- och folkbildning.

Fotograf Tor L. Tuorda – Skogar och fjäll, natur och kultur, kolonialism, opinions- och folkbildning.https://kvikkjokk.nu/Artist, jåhkåmåhkke, joik, jojk, jojkare, jokkmokk, konfirmation, kulturarbetare, kvikkjokk, lillselet, lulesame, sami, spökhistorier, ungdomsgården

Renprodukter | Vårt Sápmi — med våra råvaror, vårt tillagningssätt, våra traditioner, våra smaker och våra smakminnen.

Renprodukter | Vårt Sápmi — med våra råvaror, vårt tillagningssätt, våra traditioner, våra smaker och våra smakminnen.http://www.renprodukter.se/Våra råvaror kommer från fjällen, skogarna och vattendragen i Sápmi. Vi vet var renarna strövat och betat och förutom renkött har vi efter tillgång och säsong röding/öring, snarade ripor, löjrom, hjortron och åkerbär.

Nyhetsbrev om samiskt i Stockholm: Ŝthklm – mitt i Sápmi

Nyhetsbrev om samiskt i Stockholm: Ŝthklm – mitt i Sápmi

Nyhetsbrev om samiska händelser och evenemang runt om i staden och regionen. Vår intention är att ge en samlad bild då och då av kommande evenemang jämfört med de fläckvisa signaler som ges i de…