Samisk nationaldag 6 feb – hållbarhet

Samisk nationaldag 6 feb – hållbarhet

Datum/Tid Plats:
tor 6/2 2020
17:30 - 21:30
Sverigefinska skolans aula

Detaljkarta om var Sverigefinska skolans aula är lokaliserad

Nu har vi nått vår kapacitet och måste stänga bokningen!

Samiska nationaldagens kvällsprogram uppmärksammar aktuell hållbarhet i Sápmi med erfarenheter från världsarvet Laponias och Jokkmokkstraktens skogar, fjäll, vatten och människor. Helt enkelt – hur står det till med Laponia och dess omgivningar?

Suovastartar
Suovastartar från Renprodukter AB

Kvällen inleds 17.30 med mingel och tilltugg från Renprodukter AB i Norrviken. Högtidlighållande med tal. Därefter följer framföranden av berättelser om social hållbarhet och hållbarhet i miljön i olika former, som ord, bild, musik och rörlig film:

  • Henrik Blind
  • Tor L Tuorda
  • Astrid Tuorda

Vi kommer att berätta om vad kampen handlar om, en oförstörd natur i vilken samer levt och verkat i tusentals utan att ha lämnat så många synbara spår efter sig. Att vildmarksbegreppet och osynliggörande av vår kultur möjliggör exploateringar av vår natur och att kolonialismen fortfarande pågår.

Vi berättar också om Sveriges koloniala historia och om vilken strategi Sverige har för att försöka rädda sitt anseende internationellt samt om det mest basala värld vi har ändå inte räknas som exempelvis ett
riksintresse.

Vi kommer också att belysa vad vi och nätverket Gruvfritt Jokkmokk genom åren har gjort i kampen mot gruvor i Jokkmokks kommun.

Kvällen avslutas cirka kl 21.30.
Biljetter bokas här! (Öppnas i ny sida)

Nu har vi nått vår kapacitet och har stängt bokningen! 

Evenemanget genomförs med stöd av Stockholms stad

 

Henrik Blind

är en känd personlighet i samiska världen och i miljökretsar. Hans mångfaldiga lyra omfattar bl a ord och textkonst, självironiserande stå upp komik, såväl som allvarliga budskap i form av föreläsningar. Henriks bidrag baseras på utställningen Vidvinklat, visad på Ajtte museum, Tráhppie i Umeå och på Silvermuseet i Arjeplog.

 

Tor L. Tuorda

är likaså en känd personlighet i samiska världen och i miljökretsar. Tor är en engagerad professionell dokumentär- och naturfilmare med samiska kulturarvet Laponia som utgångspunkt i sitt arbete. Han är liksom Henrik engagerad i kampen beträffande gruvetableringen i Gallok.

 

Astrid Tuorda

är en ung jojkartist som förutom engagemang i Sápmi var engagerad i Samisk afton i november 2018 och 2019. Astrid och Tor Tuorda deltog i två evenemang i nordvästra USA i oktober 2019 med stor uppskattning av samer och allierade där.

Stadsevent.se - Evenemang i Fokus

Länkar:

Fotograf Tor L. Tuorda – Skogar och fjäll, natur och kultur, kolonialism, opinions- och folkbildning.

Fotograf Tor L. Tuorda – Skogar och fjäll, natur och kultur, kolonialism, opinions- och folkbildning.https://kvikkjokk.nu/Artist, jåhkåmåhkke, joik, jojk, jojkare, jokkmokk, konfirmation, kulturarbetare, kvikkjokk, lillselet, lulesame, sami, spökhistorier, ungdomsgården

Renprodukter | Vårt Sápmi — med våra råvaror, vårt tillagningssätt, våra traditioner, våra smaker och våra smakminnen.

Renprodukter | Vårt Sápmi — med våra råvaror, vårt tillagningssätt, våra traditioner, våra smaker och våra smakminnen.http://www.renprodukter.se/Våra råvaror kommer från fjällen, skogarna och vattendragen i Sápmi. Vi vet var renarna strövat och betat och förutom renkött har vi efter tillgång och säsong röding/öring, snarade ripor, löjrom, hjortron och åkerbär.

Nyhetsbrev om samiskt i Stockholm: Ŝthklm – mitt i Sápmi

Nyhetsbrev om samiskt i Stockholm: Ŝthklm – mitt i Sápmi

Nyhetsbrev om samiska händelser och evenemang runt om i staden och regionen. Vår intention är att ge en samlad bild då och då av kommande evenemang jämfört med de fläckvisa signaler som ges i de…