Samisk afton – 30 november

Datum/Tid Plats eller biljetter:Spara i din kalender
lör 30/11 2019
19:00 - 21:00
Musikaliska
0
Välj annan kalender: webcal

En musik och berättarkväll på Musikaliska.
Vi minns tillsammans, genom traditionellt och nutida berättande, jojk och musik (på svenska).

Medverkande:

Nik Märak, Mikael Pirak, Markus Räsänen, Nilla Märak, Ylva Gustafsson, Krister Stoor, Annica Wennström, Lis-Mari Hjortfors, Astrid Tuorda, Elin Teilus, Ola Gustafsson och Anders Hällström.

Värdar för programmet är Gålmuk; Nik Märak, Nilla Märak och riksspelman Anders Hällström i samarbete med Sameföreningen i Stockholm och med stöd av Stockholms stad.

Buresboahtin! – Burreboahtem! – Buerie båeteme! – Buärriebähtieme! – Välkommen! – Tervetuloa! – Bienvenid@s!

Biljetter hos Musikaliska

Vilka är alla de fina artisterna som uppträder? En kortlista här:

Nik och Nilla Märak – systrar med rötterna längs Pärlälven. Har alltid sjungit allt från visor till musikal tillsammans och räds inte att leka med traditionerna.

Anders Hällström – riksspelman från Överkalix. Överjordiska toner från fiol och dragspel likväl som visor på Överkalixmål. En storartad kulturarvsbevarare.

Lis-Mari Hjortfors är även hon bördig från Pärlälvsdalen. Lis-Mari har ena foten i universitetsvärlden och den andra djupt i den samiska berättartraditionen.

Mikael Pirak är slöjdare och berättare från Jokkmokk. Hans fantastiska historier håller lyssnaren trollbunden, och man är aldrig riktigt säker på om det man hör är sant.

Krister Stoor är kärleksfullt omtalad som Doktor Jojk. Kristers röst fängslar och hänför, oavsett om han jojkar eller berättar. En enastående traditionsbärare med encyklopedisk kunskap om jojkar och jojkare.

Annica Wennström från Västerbotten är en av våra stora författare och berättare. Har bl.a skrivit romanen Lappskatteland.

Astrid Lindstrand Tuorda från Jokkmokk är framtidens röst. Astrids sång och jojk är som Astrid själv: vacker och vän men med en kärna av urskog och tradition.

Elin Teilus, inkännande sångerska, jojkare och skådespelare bördig från Udtjamarkerna nära Pitälven. En naturkraft som med unik närvaro och magisk röst väcker norrskenets dans och jordens urkraft. Vi möter kallkällans klara vatten, renhjorden och vindens sus.

Ylva Gustafsson är liksom brodern Ola från Jämtland. Ylva är en makalös skådespelare och föreläsare som också jobbar med Uttryckande konstterapi. Hon framför både traditionell sydsamisk vuelie och egna jojkar.

Ola Gustafsson är en mångfacetterad musiker och sångare – han är pianist och sångpedagog utbildad på KMH. Han komponerar egen musik och spelar bl.a. jazz i olika sammanhang. En man med många strängar på sin lyra!

Markus Räsänen är en underbart lyhörd dragspelare med ett unikt uttryck. Han är djupt förankrad i både svensk och finsk folkmusik.


Stadsevent.se - Evenemang i Focus