INSTÄLLT: Torvkåtornas torvkåta. Nils-Henrik Sikku och Katarina Pirak Sikku, 18 april

Datum/Tid
lör 18/4 2020
Plats: Platsinformation erhålles vid boknng

Besök bokningslänken för detta evenemang.

Foto: Carl-Johan Utsi

I den nyutgivna boken Torvkåtornas torvkåta och renägarinnan från Skåne möter Nils-Henrik Sikku och Katarina Pirak Sikku familjen Walkeapää och återger deras kärlek och strävan att skapa ett hem. Är det möjligt att bygga den finaste, mest funktionella och imponerande torvkåtan i Änonjálbme? Boken är författarnas första gemensamma och är ett projekt som förenar Nils-Henrik Sikkus känsla för ordet och Katarina Pirak Sikkus kärlek till konst och arkitektur. Med text och bild berättar de om Sápmis improvisationskonst och kärlek för detaljer men också om rasistiska regelverk som begränsar samernas rörelseutrymme och valfrihet.

Nils-Henrik Sikku är författare, översättare och journalist. Han har skrivit dramatik och noveller, och driver också det lilla förlaget Kulacultura Publising. Han arbetar också med berättelser för barn och unga och översätter barn- och ungdomslitteratur till samiska.

Bibliografi
Torvkåtornas torvkåta och renägarinnan från Skåne, fackbok tillsammans med Katarina Pirak Sikku (2020)
Flykten från Láttevárre
När jag var åtta år lämnade jag mitt hem…
m.fl.

Katarina Pirak Sikku är konstnär. Hon är född 1965 i Jokkmokk, där hon också bor. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Umea och har i flera projekt sökt konstnärliga formuleringar kring den svenska rasbiologins historia. 2014 fick utställning Nammaláhpán på Bildmuseet i Umeå stor uppmärksamhet, där Pirak Sikku konstnärligt formulerade en berättelse åt de människor som reducerats till siffror i 1900-talets rasbiologiska dokument. 2019 invigdes hennes konstverk Vájaldibme – vandring på campus Mittuniversitet i Staare/Östersund. Verket är en vandring genom historien där hon har hämtat inspiration från andra urfolk och traditionellt samiskt hantverk, duodji.

I bokningslänken kan du också beställa och betala ett signerat exemplar av boken.

Biljetter bokas här! (Öppnas i ny sida)

Evenemanget stöds av Stockholms region, Stockholms stad och Sametingets Kulturnämnd

Samarbetspartners är Sensus Studieförbund Stockholm Gotland och författarföreningen Tjállegoahte.

PS. Om du vill ha ett exemplar av boken innan författarsamtalet kan du beställa det genom att skicka ett e-post till kulacultura@icloud.com.

Det går också att SMS:a eller ringa: 070 675 43 79 (Nils-Henrik) eller 070 675 43 94 (Katarina)