INSTÄLLT: Torvkåtornas torvkåta. Nils-Henrik Sikku – 3 oktober

Datum/Tid Plats:
lör 3/10 2020
Studieförbundet Sensus

Ingrid Burström på Sensus välkomnar till Medborgarhuset på Medborgarplatsen i Stockholm
Bokning av plats är obligatoriskt! Klicka på röd rektangel nedan för att boka plats i föreläsningssalen.

Möt författaren Nils-Henrik Sikku från Jåhkåmåhkke / Jåhkåmåhkke / Jokkmokk

Delta på distans! Se bokningsmöjlighet längre fram.

I den nyutgivna boken Torvkåtornas torvkåta och renägarinnan från Skåne möter Nils-Henrik Sikku och Katarina Pirak Sikku familjen Walkeapää och återger deras kärlek och strävan att skapa ett hem. Är det möjligt att bygga den finaste, mest funktionella och imponerande torvkåtan i Änonjálbme? Boken är författarnas första gemensamma och är ett projekt som förenar Nils-Henrik Sikkus känsla för ordet och Katarina Pirak Sikkus kärlek till konst och arkitektur. Med text och bild berättar de om Sápmis improvisationskonst och kärlek för detaljer men också om rasistiska regelverk som begränsar samernas rörelseutrymme och valfrihet.

Nils-Henrik Sikku är författare, översättare och journalist. Han har skrivit dramatik och noveller, och driver också det lilla förlaget Kulacultura Publishing. Han arbetar också med berättelser för barn och unga och översätter barn- och ungdomslitteratur till samiska.

Bibliografi
Torvkåtornas torvkåta och renägarinnan från Skåne, fackbok tillsammans med Katarina Pirak Sikku (2020)
Flykten från Láttevárre
När jag var åtta år lämnade jag mitt hem…
m.fl.

Katarina Pirak Sikku är konstnär. Hon är född 1965 i Jokkmokk, där hon också bor. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Umea och har i flera projekt sökt konstnärliga formuleringar kring den svenska rasbiologins historia. 2014 fick utställning Nammaláhpán på Bildmuseet i Umeå stor uppmärksamhet, där Pirak Sikku konstnärligt formulerade en berättelse åt de människor som reducerats till siffror i 1900-talets rasbiologiska dokument. 2019 invigdes hennes konstverk Vájaldibme – vandring på campus Mittuniversitet i Staare/Östersund. Verket är en vandring genom historien där hon har hämtat inspiration från andra urfolk och traditionellt samiskt hantverk, duodji.

På samtalet närvarande författare: Nils Henrik Sikku. Katarina Pirak Sikku hade inte möjlighet att delta.

Samtalsledare: Pär Hansson, författare och poet, uppvuxen i Vännäs och numera bosatt i Hammarbyhöjden. Han har publicerat sex diktsamlingar, senast Kajak som nominerades till Sveriges Radios lyrikpris 2016 och Vi plockar bär i civilisationen som fick Norrlands litteraturpris 2013. Det talade ordet är avgörande för hans skrivande. Att läsa dikterna högt i olika rum har varit en del av hans poetiska praktik sedan debuten med Ruckel 1998. Hansson undervisar på Gotlands folkhögskola i Fårösund och är engagerad i Författarförbundets råd för samisk litteratur.

Bokning för deltagande på plats hos Sensus i Stockholm! (Öppnas i ny sida)

Om du inte kan delta personligen eller att det är fullbokat, finns ett bokningsformulär för distansdeltagande sist på denna sida.

Arrangörer är Sameföreningen i Stockholm  och Studieförbundet Sensus Stockholm Gotland  i samarbete med Tjállegoahte, författarcentrum Sápmi.

Evenemanget stöds av Stockholms region, Stockholms stad och Sametingets Kulturnämnd

PS. Om du vill ha ett exemplar av boken innan författarsamtalet kan du beställa det genom att skicka ett e-post till kulacultura@icloud.com.

Det går också att SMS:a eller ringa: 070 675 43 79 (Nils-Henrik) eller 070 675 43 94 (Katarina)

INSTÄLLT: evenemanget är inställt tills vidare på grund av sjukdom. Vi återkommer om evenemanget kan genomföras senare.

Bokning

Bokningen är stängd för detta evenemang.