Jag får ingen e-post från Sameföreningen i Stockholm!

Då finns två orsaker:

1. Du är ännu inte medlem :). Du kan bli medlem genom att använda denna länk: https://sameforeningen-stockholm.se/om-sameforeningen/medlemsanmalan/

2. Om du är betalande medlem, har anmält e-postadress och ändå inte får e-post:

För att säkerställa att du får all viktig information från oss i Sameföreningen i Stockholm rekommenderar vi dig att lägga till oss som ”Betrodd avsändare” i din mailbox.

Om du exempelvis använder Outlook för att läsa mail: Klicka på Start och under denna Skräppost. Längst ner därunder Skräppostalternativ, där man väljer rubriken Betrodda avsändare, därefter Lägg till. Skriv in den adress, t.ex. info@sameforeningen-stockholm.se, eller den domän, t.ex. @@sameforeningen-stockholm.se som ska godkännas! Klicka OK och OK.

Om du exempelvis öppnat Gmail i webbläsaren: I Gmail-fönstret: klicka på Inställningar (Settings) uppe t.h. (ser ut som ett litet kugghjul). Klicka på alternativet Inställningar. Klicka på fliken Filter och blockerade adresser. Klicka på Skapa ett nytt filter (står en bit ned t.h. med liten text). Skriv in den adress/domän som ska skyddas i Från-rutan. Klicka på Skapa filter med den här sökningen, nere t.h. I fönstret som öppnas, bocka för Skicka aldrig till Skräppost. Klicka på Skapa filter.

Om du misstänker att det är något annat fel, exempelvis att vi har fel e-postadress, skicka ett e-post till webb@sameforeningen-stockholm.se och beskriv problemet.

Våra mailadresser är:

info@sameforeningen-stockholm.se
webb@sameforeningen-stockholm.se

Sara Ajnnak utsedd till 2018 års stipendiat till minne av Kaija Anstensen

Fotograf: Jonas Berglund

Stiftelsen Kaija Anstensens Minnesfond tilldelar 2018 års stipendium till Sara Ajnnak, Gargnäs.

Sara Ajnnak beskriver sig själv som samisk artist, kompositör, jojkare, konstnär, kulturbärare, tjidtie, renskötare, egenföretagare, aktivist, humanist och budbärare.

Sara har gett sig ut på en gemensam resa med sina barn tillbaka till det samiska språket och ser som sitt uppdrag att genom sin musik hjälpa andra att nå tillbaka till sin kultur. Hon vill även genom sin musik, jojk, konst och installationer med andra kulturbärare och konstnärer, manifestera sitt motstånd till exploateringar av samiska marker. Under de senaste åren har hon mer och mer etablerat sig inom den svenska musikbranschen och hon har under 2018 släppt en ny skiva. Tanken är att under 2019 genomföra en turné utanför Sápmis kärnområde för att nå en större publik. Hon ska även att delta på Folk Alliance International som officiellt showcase där urfolksartister från hela världen kommer att samlas.

Som ett erkännande av Saras tidigare arbete och uppmuntran till hennes fortsatta personliga och konstnärliga utveckling samt kamp för samiska rättigheter tilldelas hon 2018 års stipendium. Stipendiet uppgår till 20.000 kr.

Sara själv säger om utmärkelsen:

“Vilken ära, jag känner mig otroligt tacksam och hedrad för att tilldelas Kaija Anstensens Minnesfonds stipendium. Som artist, komponist och textförfattare jobbar jag mycket på egen hand, att genom ett stipendium få respons för mitt arbete känns både inspirerande och peppande. Som stolt kulturarbetare tar jag med mig stipendiet in i 2019 med ny kraft och ny skaparanda.”

Kaija Anstensens Minnesfond inrättades av Sameföreningen i Stockholm som en fristående stiftelse 2008 efter att i arv mottagit kvarlåtenskap efter Kaija Anstensen. Kaija Anstensen var bosatt i Stockholm men hade sitt ursprung från sydsamiskt område på norsk sida. Kaija Anstensen var själv målare och aktiv inom det samiska livet i Stockholm. Syftet med stipendiet är att främja samiska rättigheter och samisk kultur. Det första stipendiet delades ut 2011 till Fia Kaddik. Andra stipendiater har varit Elin-Anna Labba, Silje Figenschou Thoresen, Paul-Anders Simma, Carola Grahn och Heidi Juliana Gauriloff. Förra året tilldelades stipendiet till Lena Viltok.

Som varje år har det kommit in många bra ansökningar och flera som skulle vara värdiga mottagare av stipendiet. Styrelsen för Kaija Anstensens Minnesfond vill gärna påminna dem som sökt men som inte valts ut, att det finns möjlighet att söka kommande år.

Ædnan – 7 december

Ædnan - Dramaten

Ædnan – Dramatenhttps://www.dramaten.se/repertoar/aednan/Datum: 7 december, Lejonkulan Längd: 3 timmar och 15 minuter, inklusive två pauser à 15 minuter
En läsning av Linnea Axelssons uppmärksammade bok. Eposet Ædnan, vinnare av Augustpriset 2018, berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden.
Linnea Axelsson är född 1980 i Porjus, Norrbotten, men bor nu i Stockholm. Hon har studerat humaniora vid Umeå universitet och disputerade 2009 på en avhandling i konsthistoria. 2010 debuterade hon med Tvillingsmycket. Hon har nominerats till SvDs litteraturpris 2018 för Ædnan och hon tilldelades Studieförbundet Vuxenskolans författarpris under bokmässan nu i år. Medverkar gör skådespelare ur Dramatens ensemble.

Samiskt andrum – 16 december

16 december 2018 kl. 18:00
Samiskt-Svenskt Andrum
18:00 – 19:00 Maria kyrka
Välkommen på fika i församlingssalen efteråt!

 


Järfälla församling är Svenska kyrkans samiska församling i Stockholms stift

En medlem berättar: Samiskt andrum är en andakt på cirka en halv timme. Därefter är det fika och samtal upp emot ett par timmar. Trevligt tillfälle att träffa andra samer!

Kyrkan ligger nära pendeltågsstationen.

Sapmi (samiska) - Järfälla församling

Sapmi (samiska) – Järfälla församlinghttps://www.svenskakyrkan.se/jarfalla/sapmi-samiskaVi driver det samiska arbetet i Stockholms stift. Genom de samiska verksamheterna i Maria kyrka i Jakobsberg vill vi stärka och lyfta fram samiska språk, identiteter och kulturyttringar.

 

Premiär filmen Samefolk – 24 november


Pia Johansson skriver:
Jag är medlem i Sameföreningen i Stockholm och vill informera alla medlemmar om följande filmpremiär jag har på min nya dokumentärfilm Samefolk.

Välkomna till premiären lördag den 24 november kl.16.00 på Estrad Bio i Södertälje Stadshuset.
Piazzafilm bjuder på premiärmingel i Estrads teaterfoajé mellan kl.15.00 – 15.45. Alla bjuds på ett glas cider och Södertäljemusikern Erik Hansson kommer att spela för oss i foajén..

Flera av de medverkande i filmen kommer delta på premiären. Filmteamet, jag själv och min man Hans Johansson, introducerar filmen.

Det finns en länk här nedan till filmens trailer.

SAMEFOLK
Från Stáloluokta och norrut längs Sveriges och Norges gräns vandrade vi en sommar.
Här träffade vi samer som bor och lever sina liv. Om inga frågor ställs får vi inget veta. Så vi frågade.

En ny dokumentärfilm av Södertäljefilmaren Pia Johansson som även producerat filmen “Låt fjällvind blåsa hjärtat rent”.

Medverkande i filmen är Katarina Parfa Koskinen, Ronny Koskinen och Nils-Olof Parfa från Stáloluokta,
Simon Issát Marainen från Álttesjávri i Norge, Pia och Hans Johansson och andra vandrare de mötte längs vägen.

Mer information om filmen och premiären:
Om filmen: Samefolk – en dokumentärfilm av Pia Johansson >>
Se trailern : Samefolk -Trailer >>
Facebook evenemang: Filmpremiär – Samefolk >>
Webb: http://www.piazzafilm.se
Blogg: PIAZZAFILM- en blogg om dokumentärfilm
Facebook: Piazzafilm

Historiska Museet: Ytterligare föreläsningar 24/10 14-16

Utöver föreläsningen om
Arkeologen berättar: Birkarlar och samer kommer slutpresentationen av RJ-programmet “Kulturarv, landskap och identitetsprocesser i norra Fennoskandinavien 500-1500 e.Kr.” (projektledare Ingela Bergman, Silvermuseet) på Historiska museet, Stockholm, onsdagen den 24 oktober, kl. 14-16.
Föranmälan behövs. Se programmet i bilagan nedan hur du anmäler dig.

Programmet är mycket intressant ur samiskt perspektiv.

[embeddoc url=”https://sameforeningen-stockholm.se/wp-content/uploads/2018/10/Program-24-oktober-2018.pdf” download=”all” viewer=”google”]

Umesamisk ordbok släpps 1: a december

Vi får gratulera umesamerna till att de kommer att få en ordbok enligt sin inte så länge sedan godkända ortografi. Arbetshästen bakom ordboken är språkaktivisten Henrik Barruk.

[embeddoc url=”https://sameforeningen-stockholm.se/wp-content/uploads/2018/10/Umesamisk-ordbok-Inbjudan-1-dec.pdf” download=”all” viewer=”google”]

Kött- och paltfest 10 november 2018

Nu är det klart att Simon Marainen underhåller oss med jojk!

Lördagen den 10 november, som du förstås redan bokat in, är ett utmärkt tillfälle att damma av kolten och näbbskorna, få silversmyckena putsade och håret kammat. Dessutom att fira in att hösten är här i härligt sällskap, med det traditionella renköttet och blodpalten. Vi provar att starta festen lite tidigare.

Kvällen börjar kl. 16.00 med mingel och öppen bar, alkoholfria alternativ finns förstås. Från ca kl. 17.00 serveras maten och senare under kvällen blir det underhållning och lotteri. Självklart blir det blodpalt, kokkött, kaffe och kaka. Har vi tur får vi säkert även njuta av varma gahkoe.

Underhållning

Simon Marainen kommer och låter sin stämma höras redan under minglet för att sedan återkomma under middagen.

Hjälp till

För att avlasta de som såg till att festen kunde komma igång söker vi några som kan hjälpa till med dryckesförsäljning, avdukning och kaffeservering, samt grovstäd. Självklart betalar man då inte för att delta på festen. En biljett till teaterpjäsen Arven du fikk blir din belöning.  Hör av dig till info@sameforeningen-stockholm.se om du kan tänka dig hjälpa till i någon form. Festkommittén blir otroligt glada för all hjälp.

Givetvis har vi även ett lotteri, ta gärna med en vinst till prisbordet. Max en vinst per person!

Årets fest kostar 150 kr för medlemmar, 250 kr för icke medlemmar och 75 kr för ungdomar mellan 13-19 år. Under 13 år är det gratis.

Vi behöver din anmälan senast söndag den 4 november, midnatt. Skynda!

Boka här invid eller hos Simple Signup.

När: Lördag 10 november, klockan 16.00 – 21.00
Var:
Restaurang Kleins skolmat: David bagares gata 23, Stockholm (T-bana Hötorget)

Lisbeth Kielatis – 10 november

Foto: Carl-Johan Utsi

Samisk berättarhöst i Stockholms författarföreläsningar avslutas med Lisbeth Kielatis över temat lulesamisk lyrik.  Kvällen innan, 9 november, har vi haft Samisk afton på Södran.

Var: Kleins Skolmat, Brunnsgatan 26, (T) Hötorget

När: lördag 10 november, 11-13

Entré: frivillig donation, 50 – 100 kr, kaffe ingår.

Boka plats här invid eller längst ned om du använder mobil. Direktlänk till Simple Signup. Swish: 123 183 8879. Skriv 10/11 som meddelande.

Lisbeth Kielatis är till vardags slöjdlärare i skinn och textil och är bevandrad både i lule- och sydsamiska. Så här skriver hon inför programmet:

“Till föreläsningen tänkte jag berätta om hur jag började skriva dikter. Jag kommer att ha bildvisning som visar lite varifrån jag får inspiration till att skriva och slöjda och så läser jag några dikter.

Det jag har skrivit som har blivit utgivet är en artikel, Skinn av storlom i Samisk etnobiologi sammanställd av Håkan Tunón och Ingvar Svanberg 2000”

Övrigt som Lisbet har deltagit eller medverkat i:
– Samernas författarskola, Samernas utbildningscentrum 2014.
– Antologi, Mån lav synonyma, Bágo skribent- och författarförening 2015.
– Sameradion via John Kuoljok, som numera är avliden. John intervjuade och jag läste mitt.
– läst dikter i Stockholm på ett samiskt kyrkomöte 2001.
– läst dikter under Jokkmokks marknad 2002 på Ájtte tillsammans med Ros-Mari Huuva.
– läst dikter vid egna slöjdutställningar, elevutställningar och vid några föreläsningar.

Hitta till Kleins Skolmat

Hitta till Kleins Skolmat, ingång från Brunnsgatan 26A. Om du kommer sent; i stället för portkod finns ett telefonnummer anslaget på dörren för att ringa till Sameföreningen. Ingången delas med Väderkvarnens äldre- och omsorgsboende.

Programmet stöds av:

Kulturbidrag - Sametinget

Kulturbidrag – Sametingethttps://www.sametinget.se/kulturmedelAktiviteten möjliggörs med kulturbidrag från Sametingets kulturnämnd

Landstingets kulturstöd - Sll

Landstingets kulturstöd – Sllhttps://www.sll.se/verksamhet/Kultur/landstingets-kulturstod/Aktiviteten genomförs med stöd av Stockholms läns landsting. Kultur av, med och för nationella minoriteter […] är viktiga områden.

Startsidan - stockholm.se

Stockholms stads Kulturförvaltninghttp://www.stockholm.se/kulturStockholms stads Kultur- och Fritidsförvaltning stöttar detta program,

Statens kulturråd - Kulturradet

Statens kulturråd – Kulturradethttp://www.kulturradet.se/Statens Kulturråd möjliggör denna aktivitet genom sitt stöd.

Samisk afton – 9 november

Samisk musik- och berättarkväll på Södran 2018 så som det aldrig hörts förut i Stockholm. Vi mindes tillsammans och berättade på vårt sätt: Nik Märak, Mikael Pirak, Markus Räsänen, Nilla Märak, Ylva Gustafsson, Krister Stoor, Annica Wennström, Lis-Mari Hjortfors, Astrid Tuorda, Timimie Märak, Ola Gustafsson och Anders Hällström.

Värdar för programmet var Gålmuk; Nik Märak, Nilla Märak och riksspelman Anders Hällström med understöd av Markus Räsänen.

Plats: Södra Teatern, Stora scen, Mosebacke torg

Tid: 19:30 – ca 21:00

Vilka var alla de fina artisterna som uppträdde? En kortlista här:

Nik och Nilla Märak – systrar med rötterna längs Pärlälven. Har alltid sjungit allt från visor till musikal tillsammans och räds inte att leka med traditionerna.

Anders Hällström – riksspelman från Överkalix. Överjordiska toner från fiol och dragspel likväl som visor på Överkalixmål. En storartad kulturarvsbevarare.

Lis-Mari Hjortfors är även hon bördig från Pärlälvsdalen. Lis-Mari har ena foten i universitetsvärlden och den andra djupt i den samiska berättartraditionen.

Mikael Pirak är slöjdare och berättare från Jokkmokk. Hans fantastiska historier håller lyssnaren trollbunden, och man är aldrig riktigt säker på om det man hör är sant.

Krister Stoor är kärleksfullt omtalad som Doktor Jojk. Kristers röst fängslar och hänför, oavsett om han jojkar eller berättar. En enastående traditionsbärare med encyklopedisk kunskap om jojkar och jojkare.

Annica Wennström från Västerbotten är en av våra stora författare och berättare. Har bl.a skrivit romanen Lappskatteland.

Timimie Märak är poet och berättare med ett helt eget uttryck – publiken förtrollas av orden, rytmen och budskapet; roligt, sorgligt och alltid viktigt.

Astrid Lindstrand Tuorda från Jokkmokk är framtidens röst. Astrids sång och jojk är som Astrid själv: vacker och vän men med en kärna av urskog och tradition.

Ylva Gustafsson är liksom brodern Ola från Jämtland. Ylva är en makalös skådespelare och föreläsare som också jobbar med Uttryckande konstterapi. Hon framför både traditionell sydsamisk vuelie och egna jojkar.

Ola Gustafsson är en mångfacetterad musiker och sångare – han är pianist och sångpedagog utbildad på KMH. Han komponerar egen musik och spelar bl.a. jazz i olika sammanhang. En man med många strängar på sin lyra!

Markus Räsänen är en underbart lyhörd dragspelare med ett unikt uttryck. Han är djupt förankrad i både svensk och finsk folkmusik.

 

 

 

Programmet stöddes av:

Kulturbidrag - Sametinget

Kulturbidrag – Sametingethttps://www.sametinget.se/kulturmedelAktiviteten möjliggörs med kulturbidrag från Sametingets kulturnämnd

Landstingets kulturstöd - Sll

Landstingets kulturstöd – Sllhttps://www.sll.se/verksamhet/Kultur/landstingets-kulturstod/Aktiviteten genomförs med stöd av Stockholms läns landsting. Kultur av, med och för nationella minoriteter […] är viktiga områden.

Startsidan - stockholm.se

Stockholms stads Kulturförvaltninghttp://www.stockholm.se/kulturStockholms stads Kultur- och Fritidsförvaltning stöttar detta program,

Statens kulturråd - Kulturradet

Statens kulturråd – Kulturradethttp://www.kulturradet.se/Statens Kulturråd möjliggör denna aktivitet genom sitt stöd.
Top