Sameföreningen på Facebook

Här är en översikt över vad som skrivits på Facebooksidan Sameföreningen i Stockholm på sistone. Många av artiklarna på sidan är länkar till andra webbplatser eller facebookgrupper. Om du klickar på någon av FB länkarna här nedan kan du bli uppmanad att logga in på ditt Facebookkonto eller skaffa ett sådant konto, men du kommer att kunna se väsentlig information utan att behöva logga in.

Sameföreningen i Stockholm

Sameföreningen stöds med stöd av: Sametingets Kulturnämnd Stockholms läns landstings kulturnämnd Stockholms stads Kultur och Fritid
Sameföreningen i Stockholm2019-02-17 19:49
Boken Faamoe kommer att släppas på Bonniers Konsthall onsdagen 20 mars 17-20, meddelar Tomas själv.
Sameföreningen i Stockholm
Sameföreningen i Stockholm har delat Sissela Nordling Blancos inlägg.2019-02-17 19:10
IDAG FIRAR VI SAMEFOLKETS DAG ✊

—-

Kära vänner

Språket som är bärare av så mycket mer än bara ord och meningsuppbyggnader.

Tack för att ni lyssnat och för att jag får fira denna dag med er!
Sissela
IDAG FIRAR VI SAMEFOLKETS DAG ✊ Jag hade äran att hålla tal under Sameföreningen i Stockholm firande vid Stockholms Stadshus. Det blev en hyllning till urfolksspråken och den fortsatta kampen. Här kan ni ta del av det: —- Kära vänner Om min mormor hade levt, hade hon antagligen kommenterat kylan idag. Hon hade sagt: Alalau! Det är quechua och betyder ”vad kallt det är!”. Det är också ett av dom få ord som jag kan på det som var hennes modersmål. Ett ord som jag använder frekvent under vinterhalvåret och som mina vänner har fått lära sig tillsammans med en bit av min historia. Nu är det inte min mening att vara oförskämd och ta upp talartid för att klaga på kylan. Tvärtom, jag känner mig varm och hedrad inför att stå här med er idag. Det jag vill tala om är språket. Språket som så många urfolk blivit berövade, genom straff, assimilering och kolonisering. Språket som just därför alltid varit så centralt i kampen för urfolks rättigheter. Språket som är bärare av så mycket mer än bara ord och meningsuppbyggnader. Varje språk är bärare av historia, kultur och identitet. Sådant som inte går att översätta med lexikon. Sådant som inte kan ersättas med ett annat språk. Sådant som, om det försvinner, lämnar ett tomrum hos oss. 2019 har blivit utsett till FN:s internationella år för urfolksspråk. Förhoppningsvis leder det till att fler, världen över, inser vikten av att revitalisera urfolksspråken. 2019 är också året då Stockholm äntligen blir förvaltningsområde för samiska! Barn ska kunna ta del av förskoleverksamhet på de samiska språken, och äldre ska kunna åldras med omsorg på sitt språk. Min förhoppning är att många ska ta del av de rättigheterna, och att stadens arbete ska fortsätta drivas framåt, tillsammans med er. Jag kommer i opposition göra vad jag kan för att så ska ske. Idag är det 102 år sedan landsmötet i Trondheim, och 101 år av organiserad kamp i den svenska delen av Sápmi. Därför firar vi. Det är en kamp som burit frukt. Ändå återstår mycket att göra innan vi kan slå oss till ro, såväl i Stockholm som i resten av landet. Senast i fjol fick Sverige ta emot kritik från FNs rasdiskrimineringskommitté för kränkningar av samers rättigheter. Det sker en fortsatt exploatering av samiska territorier, och det råder fortsatt ovilja i Sveriges riksdag att ratificera ILO 169, konventionen om urfolks rättigheter. Stockholm har sina egna utmaningar. Mycket görs idag av ideella krafter för att hålla rötterna levande. Kulturevenemang, bokcirklar, middagar, barnaktiviteter. Även om de riktlinjer som togs fram och klubbades förra mandatperioden höjer ambitionsnivån för stadens egna verksamheter så menar jag att politiken måste ta ett större ansvar för att stödja det samiska civilsamhället och dess egenmakt. Som huvudstad har vi ett särskilt ansvar. Därför kommer jag att lägga en motion i kommunfullmäktige om att införa ett kommunalt föreningsbidrag som samiska, judiska, romska, tornedalska och sverigefinska organisationer kan söka. På så sätt kan vi stärka fortsättningen av den kamp som Elsa Laula och många med henne påbörjade för över hundra år sedan. Tack för att ni lyssnat och för att jag får fira denna dag med er!
Sameföreningen i Stockholm
Sameföreningen i Stockholm har delat Australian Embassy, Swedens inlägg.2019-02-17 19:10
Second Secretary, Sara-Kate Goltz-Wharton had the honour to attend a commemorative event arranged by Sameföreningen i Stockholm to celebrate Sami National Day on 6 February. Wonderful performance by Anja Storelv Band!#SamiNationalDay
Sameföreningen i Stockholm2019-01-29 12:00
Utställning 5.2.2019 - 28.4.2019, Tensta Konsthall, Stockholm

Nu är det klart konstnärerna
- Arvid Sveen
- Berit Marit Hætta
- Jon Gustavsen
- Geir Tore Holm
- Søssa Jørgesen
- Hans Ragar Mathisen

kommer till öppningen kl 19.00 den 4/2
Sameföreningen i Stockholm2019-01-29 11:28
Biktalit, Utställning i Jokkmokk under marknaden

Tidskriften Samefolket har nu en videokanal. Kolla vad det krävs för att producera en utställning och komma fram till dess höjdpunkt, vernissage.

Samefolket behöver ditt stöd. Prenumerera!
Biktalit, vägen till en vernissage 1
Karolina Sevä, Jåhkåmåhkke