Det finns en hel del outforskat samer i Stockholm och dess närhet. Samer har förmodligen alltid funnits i Stockholmsområdet. Det handlar om att leta efter nålar i höstack och ha de samiska glasögonen på vid efterforskningen.
Samernas historia – Wikipediahttps://sv.wikipedia.org/wiki/Samernas_historiaSamernas historia sträcker sig åtminstone tillbaka till vår tideräknings början. Många äldre forskare har dragit slutsatser om samernas historia i mycket äldre tid än så, ibland ända sedan istiden. Idag är arkeologer inte så benägna att använda nutida etniska beteckningar om forntidens kulturer…
Samer i de äldre skrivna källorna – Samer.sehttp://samer.se/5653Samer uppträder många gånger i äldre skrifter. Mest kända är de från Norge och Island. Det är sagor och krönikor, dikter och lagtexter, de flesta på fornvästnordiskt språk. I dem ses samerna helt ur de nordiska folkens synvinkel. ”Isländska sagor”…
Birka Vikingastaden på Björkö i Mälaren – Stockholmhttps://www.birkavikingastaden.se/Samer har konstaterats vara del av arkeologiska fynd under Vikingaperioden. Ta en båtutflykt till Birka Vikingastaden i Mälaren i Stockholm. Besök vikingabyn, få en guidad tur i fornlämningsområdet & besök vårt vikingamuseum. Tips: fråga särskilt om de samiska fynden under visningen eller begär en gruppvisning med fokus på det samiska inflytandet på Birka,
Om Samernas äldre historia i Södermanland: Kända samer i Sörmland med omnejd 1672-, samisk historia 1480-1737. Del I/? (fortsätter i Saepmie Times!) | SouthSaamiHistoryhttps://southsaamihistory.wordpress.com/2018/04/21/om-samernas-aldre-historia-i-sodermanland-kanda-samer-i-sormland-med-omnejd-1672-samisk-historia-1480-1737-del-i-fortsatter-i-saepmie-times/Historiska arkiv med dokument från 1500-1600-tal pekar på att samer har fötts eller dött i Stockholms närhet som i Botkyrka eller Färingsö.
Samer på mälaröar, söder om Mälaren och i arkipelagen. Österhaninge 1672 Sidonia, gammal samekvinna Färingsö 1683 ”Lappgúmman” Botkyrka 1717 Pär Thomasson med Cecilia Andersdotter, noma…
Samer på mälaröar, söder om Mälaren och i arkipelagen. Österhaninge 1672 Sidonia, gammal samekvinna Färingsö 1683 ”Lappgúmman” Botkyrka 1717 Pär Thomasson med Cecilia Andersdotter, noma…
Tamren i Mälardalen, Värmland och Österbotten? Lite mer om kronans renar 1570-1610 ca | SouthSaamiHistoryhttps://southsaamihistory.wordpress.com/2019/08/04/tamren-i-malardalen-varmland-och-osterbotten-lite-mer-om-kronans-renar-1570-1610-ca/Förledet Lapp- i olika orts- och topologinamn är ett absolut tecken på att samisk aktivitet har förekommit vid den plats som ortsnamnet pekar på. Kungen hade på 1600-talet en skock renar på Djurgården. Det var samer som skötte om dem. Och kartan från samma tid med kåtan inritad vid namnet Lappkärrsberget är väl ett tecken om något. Kring år 1600 förekom försök till tamrenskötsel på ett tjugotal sörmländska, uppländska och västmanländska slott, gods och herresäten. Västerås och Mariefred slott hade varit ute tidigast, liksom hade man placerat ut renhjordar tillsammans med andra hjortdjur på kungliga Djurgården. Av allt att döma huserade samerna som åtföljde djurgårdsrenarna i det som nu är studenbostadsområdena kring Lappkärrsberget (det kan dock inte uteslutas att namnet skulle kunna vara äldre. Det finns namn från 1400-talet på lapp- i stockholmstrakten, t ex i Roslagen)
Artur Hazelius – Wikipediahttps://sv.wikipedia.org/wiki/Artur_HazeliusSenare i tiden vid slutet av 1800 startade Artur Hazelius insamlingar av föremål från hela Sverige, där bland annat samiska föremål ingick. Skansen och Nordiska museet bildades.
Skansens samiska sita | Skansen.sehttps://www.skansen.se/sv/samisksitaSamisk kultur fanns representerad på Skansen redan från början 1891. Dagens sita har skapats i samarbete med samer och samiska organisationer.
Sápmi | Nordiska museethttps://www.nordiskamuseet.se/utstallningar/sapmiVem är same? Vem är svensk? Varför vill du veta? Sápmi – om att vara same i Sverige öppnades i november 2007 och pågår tills vidare. Det är en utställning om identitet, historia och framtid, om rättigheter och orättfärdigheter, om kulturmöten och kulturkrockar, om bilden av sig själv och bilden av den andre.
Vikingar | Historiska Museethttps://historiska.se/utstallningar/vikingar/I utställningen Vikingar ingick en speciell avdelning som handlade om det samiska inflytandet på Vikingaperioden. Nu är utställningen stängd för ombyggnad. Det finns andra samiska fynd på museet. Fråga efter broschyren som finns i receptionens gömmor.