ÄNDRING: Förhandsvisning av Idretrumman

Datum/Tid Plats och/eller biljetter:Spara i din kalender
lör 30/4 2022 - sön 1/5 2022
11:00 - 19:00

Market Art Fair Stockholm
0
Välj annan kalender: webcal

Se den samiska ceremonitrumman i glas som kommer att ingå i den kommande installationen i Idre kyrka. Installationen kommer att invigas 5 juni.

ÄNDRING: En visning var planerad i början av maj i samarbete mellan Sameföreningen i Stockholm och konstnären Tomas Colbengtson. Tomas har meddelat att han av kapacitetsskäl inte kan genomföra den planerade visningen. Han föreslår att du kan se trumman kommande helg, lördag 30/4 och söndag 1/5 2022 på

29.4 – 1.5. 2022
Eatnamen vaarjelæjja / Land Protector (länk) på konstmässan Market Art Fair (monter 18) i Liljevalchs Konsthall.
Mässans öppettider:
Fredagen 29/4, Opening Night: 17.30-20.00 (för inbjudna)
Lördagen 30/4: 11.00-18.00 (samtal mellan Tomas Colbengtson och Dagens Nyheters konstkritiker Birgitta Rubin kl.13.30)
Söndagen 1/5: 11.00-17.00

 

Visningen genomförs med stöd av Stockholms stad.

Bakgrund:
Som ett led i Svenska kyrkans försoningsprocess med samerna blev Tomas Colbengtson inbjuden av Västerås stift och biskop Mikael Mogren att skapa en installation i Idre Kyrka

Tomas har skapat en samisk ceremonitrumma i glas vars yttre form och solsymbol är hämtad efter en trumma som insamlades 1723 i Åsele lappmark. Skapandet har utgått från konstnärens tankar om jämbördighet, rättvisa, demokrati och dialog.

Trumman och två andra samiska symbolbärare kommer att placeras vid altaret i Idre kyrka.

Marika Renhuvud kommer att göra en ceremoni i Idre kyrka i samband med biskop Mikael Mogrens invigning av installationen pingstdagen 5 juni 2022. Utställningen pågår till 4 september 2022.

Mer information om konstverket:

Tomas Colbengtson, Idre kyrka - Sjätte sinnet

Tomas Colbengtson, Idre kyrka – Sjätte sinnet

Genom Sjätte sinnet tar den samiska trumman plats vid altaret i Idre kyrka. Konstnären Tomas Colbengtson är – precis som samerna i Idre – sydsame. Trumman i gjutet glas har solsymbolen i centrum. Formen är hämtad från en trumma som år 1723 berövades samerna i Åsele lappmark. Det svenska storsamhället slog till. Dåtidens svenska kyrka tolererade inte traditioner och ting ur den samiska religionen.
– Genom konstverket möts sinnebilden för samisk religion – trumman – och kristna symboler på jämlika och demokratiska villkor, säger Tomas Colbengtson. Mitt bidrag i Sjätte sinnet är en försoningsgest – ett gensvar på den ursäkt som Svenska kyrkan nu har uttryckt till oss samer. Det är dags att vi sträcker ut händerna till varandra.
– I själva verket är det samiska och det kristna sammanflätat sedan århundranden. Samer är i regel kristna och så har det varit i många generationer. Den samiska vördnaden för naturen handlar om hela skapelsen – och om människans samspel med planetens förutsättningar.