Minnesdagen 2024

Datum/Tid Plats och/eller biljetter:Spara i din kalender
lör 19/10 2024
13:00 - 16:30

0
Välj annan kalender: webcal

Välkommen! Bures boahtin!/ Buorisboahtem!/ Burist båhtem!/ Buerestbåhtieme!/ Buerie båeteme!

Lördag 19 oktober, klockan 13.00-16.30, arrangerar vi en årlig minnesdag i Stockholm om svensk samepolitik, som inte får glömmas eller gömmas. Årets tema är försvenskningspolitik – när samer skulle bli ”riktiga” svenskar.

Vi kommer att belysa assimilering ur olika aspekter och hur dåtidens försvenskningspolitik påverkar samer idag. Vi bjuder på tal, kulturinslag och internationella utblickar. Vi hoppas att programmet upplevs lika angeläget för icke-samer, som för samer.

Vi hoppas att du vill delta tillsammans med oss. Ta med kollegor, vänner och bekanta. Det är kostnadsfritt att delta, men du måste boka biljett här . Vi kommer också att sända ONLINE, se nedan.

Medverkande:

Juhán Niila Stålka, lulesamisk jojkare, och Jasmine Skog, modern dansare, framför ett utdrag ur föreställningen Ruohttsot, som är lulesamiska och betyder att slå rot. Du kommer även att få möta poeten och spoken word-artisten Rönn Lisa Zakrisson Påve.

Evelina Solsten från Tåssåsens sameby och influencer på Tiktok samt Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande för Sáminuorra talar om hur osynliga samer är i berättelsen om Sverige – och vad det leder till i deras vardag.

Jan-Åke Olofsson, barnbarn till fotograf Robert Lundgren i Västerbotten, visar fotografier och talar om samerna som försvann – en brytningstid i den samiska historien. Maximilian Borg, masterstudent vid Södertörns högskola berättar om hur samernas skatteland försvann.

Boel Hössjer Sundman, stiftsprost i Stockholms stift, Anders Lidén, ordförande för Sanningskommissionen för det samiska folket och Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia, reflekterar över försvenskningspolitiken.

Författaren Moa Backe Åstot och David Kroik, filosofie doktor vid Norduniversitetet i Norge talar om släktens språk som försvann och vad det betyder att återta ett språk, både personligt och kulturellt.

Cecilia Wejrud, dekan vid Teologiska fakulteten på Uppsala universitet och Jan Selling, professor vid Södertörns högskola sätter ljuset på den akademiska världens ansvar för att sprida kunskap om urfolket samerna och de erkända minoriteterna i Sverige.

Mats Berglund, ordförande för riksdagens kulturutskott (MP) och Mirja Räihä, ledamot i riksdagens konstitutionsutskott (S), liksom Lars Jonas-Johansson, styrelseledamot i Sametinget, Jakt- och fiskesamerna, talar om försvenskningspolitik utifrån sina olika politiska positioner.

Vi får internationella utblickar från Guatemala, Minister Counselor Carlos Meyer och Australien ambassadör Frances Sagala.

Paus, fika och program

Vi tar en paus ungefär vid 14.30 och bjuder på fika. Ett detaljerat hittar ni  här .

Biljetter

Välkommen till ABF Stockholm, Sveavägen 41, Zäta-salen. Boka din biljett här. Det är kostnadsfritt att delta.

Om du får förhinder måste du lämna återbud via e-post: info@amnestysapmi.se så att vi kan ge platsen till någon annan. Obs! Om du uteblir utan att meddela, så kommer vi att debitera 200 kronor.

Se minnesdagen online

Du som planerar att se minnesdagen online ska INTE anmäla sig. Vi sänder klockan 13.00 via Amnesty Sápmis Youtubekanal.

Arrangörer är Amnesty Sápmi, Sáminuorra, Riksorganisationen Same Ätnam, Sameföreningen i Stockholm och Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. I samarbete med ABF Stockholm.