Samisk afton – 12 november

Datum/Tid Plats eller biljetter:Spara i din kalender
fre 12/11 2021
19:00 - 20:45

Biljetter
0
Välj annan kalender: webcal
Samisk afton | Musikaliska

Samisk afton | Musikaliska

Biljettsläpp den 25 augusti!

Om konserten
En musik- och berättarkväll. Vi minns tillsammans, genom traditionellt och nutida berättande, jojk och musik.

Gruppen Gålmuk med rötterna i jojken och den norrbottniska folkmusiken bjuder in sina vänner till ett möte kring árran/elden för att minnas tillsammans. I mötet väcks minnen. Minnen där gränsen mellan förr och nu inte finns, där ung och gammal möts och allting kan hända när minnen knyts ihop. Traditionell folkmusik, brinnande spoken word, jakthistorier och jojk. Berättelser från förr och nutid. Det blandas vemod och skratt på en gränsöverskridande resa. Och ni välkomnas att vara med.

Medverkande
Nik och Nilla Märak – systrar med rötterna längs Pärlälven. De jojkar, berättar och sjunger allt från visor till musikal och räds inte att leka med traditionerna. Tillsammans med Anders Hällström är de gruppen Gålmuk, som är initiativtagare till och värdar för Samisk afton.

Anders Hällström – riksspelman från Överkalix. Överjordiska toner från fiol och dragspel likväl som visor på överkalixmål.

Lis-Mari Hjortfors är bördig från Pärlälvsdalen. Lis-Mari har ena foten i universitetsvärlden och den andra djupt i den samiska berättartraditionen.

Mikael Pirak – slöjdare och berättare från Jokkmokk. Hans historier trollbinder och man är aldrig riktigt säker på om det man hör är sant.

Krister Stoor är omtalad som Doktor Jojk. Kristers röst fängslar, oavsett om han jojkar eller berättar. En traditionsbärare med stor kunskap om jojkar och jojkare.

Timimie Märak är poet och berättare med ett helt eget uttryck – publiken förtrollas av orden, rytmen och budskapet; roligt, sorgligt och alltid viktigt.

Astrid Lindstrand Tuorda från Jokkmokk är framtidens röst. Astrids sång och jojk är som Astrid själv: vän med en kärna av urskog och tradition.

Speltid
1 tim 40 min (ingen paus)

Ett samarbete mellan Gålmuk, Sameföreningen i Stockholm samt Länsmusiken i Stockholm

Med stöd av:
– Stockholms stad
– Region Stockholm
– Statens Kulturråd

Öppen eld
Foto: Erik Blind