Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure – 9 och 10 december 2021

Datum/Tid Plats och/eller biljetter:Spara i din kalender
tor 9/12 2021 - fre 10/12 2021
19:00 - 20:30

Biljetter bokas hos Tickster
0
Välj annan kalender: webcal

Nytt om teaterföreställningen Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure, Årsta Folkets Hus Teater:
9/12 UTSÅLT
10/12 Biljetter finns kvar
Tillägg i programmet:

18:15 – 18.45 Pjäsförfattaren Tomas Bresky föreläser om ämnets bakgrund och metod för sitt arbete.

Fotograf: Jan-Åke Eriksson

Vem äger rätten till marken? Vem bestämmer var renarna får beta?

”Alldenstund lapparna behöver mark i båda länderna ska det enligt gammal sedvana vara tillåtet att vår och höst flytta renhjordarna över gränserna” slogs fast i Lappkodicillen år 1751.

Sedan dess har regeringar, konventioner, utredningar, förordningar kommit och gått – de svenska och norska staterna har stridit i mer än hundra år, ständigt hamnat på kollisionskurs när de förhandlat om gränsdragningen.

Mitt i striden, utan möjlighet att påverka vad som händer, har de svenska samerna tvingats finna sig i att deras möjligheter att följa sina renar har begränsats.

Frågorna kvarstår. Vem äger rätten till marken? Vem bestämmer var renarna får beta?

252 år efter Lappkodicillens tillblivelse, 2003, beslutas på högsta nivå att utse Lars Norberg till ”ordförande för delegationen som ska förhandla med Norge om en ny gränsöverenskommelse gällande renbetesmarkerna.”

Norberg hade under sin karriär som diplomat varit engagerad i flera medlingsuppdrag runt om i världen och regeringen ansåg att han var rätt man att hitta de lösningar som behövdes utan att någon strid med den norska regeringen skulle uppstå. Men lika välinformerad som hans nya uppdragsgivare var om Norbergs gedigna meriter, lika lite kände de om hans ursprung – något som skulle visa sig ge oanade konsekvenser.

Om detta berättar pjäsen Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure, som grundar sig på boken med samma namn skriven av Lars Norberg.

Udtja Lasse Norberg var den svenske UD-tjänstemannen som var med om förhandlingarna med Norge om Renbeteskonventionen. Han skrev boken Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure där han beskrev sina erfarenheter.

När man betänker titeln, Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure,  kommer man osökt att tänka på Dee Browns bok med titeln Begrav mitt hjärta vid Wounded Kneee, historien om de avgörande ögonblicken i Amerikas urfolks historia.

Med stöd av Stockholms stad, Region Stockholm och Sametinget.

Trailer:

Renbetesförhandlingar blev till teater - urpremiär idag! - Sameradion & SVT Sápmi | Sveriges Radio

Renbetesförhandlingar blev till teater – urpremiär idag! – Sameradion & SVT Sápmi | Sveriges Radio

Juristen och diplomaten Lars Norbergs bok “Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure” är grunden för Giron Sámi Teáhters nya föreställning, som har premiär ikväll.
I …

Diplomaten som fick sparken - nu blir det teater - Sameradion & SVT Sápmi | Sveriges Radio

Diplomaten som fick sparken – nu blir det teater – Sameradion & SVT Sápmi | Sveriges Radiohttps://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=6880697Förhandlingarna om ny renskötselkonvention mellan Sverige och Norge blir teater på Giron Sámi Teáhter.