Dekolonisera oss själva och Sápmi

Datum/Tid Plats och/eller biljetter:Spara i din kalender
sön 19/11 2023
10:30 - 12:00

0
Välj annan kalender: webcal

Dekolonisera oss själva och Sápmi

Samerna som folk och Sápmi som nation har sedan minst tusen år tillbaka upplevt en ständigt pågående kolonialisering av både markerna och kulturen, men också av normerna och sättet att tänka och värdera det samiska. Idag fortsätter koloniseringen av Sápmi och samernas kultur och språk med oförminskad takt genom exploatering av samernas marker till gruvor, vindkraftsparker, turism m.m. samt otillräcklig utbildning i samiskt språk, kultur och historia. Koloniseringen förstärks av okunskap att samerna är urfolk i Sápmi och att olika kulturer har olika grundläggande livsfilosofier.

Välkomna till en föreläsning som får dig att tänka till och få en större förståelse för vad kolonisering och dekolonisering har inneburit och innebär i Sápmi idag.

Det är allas vårt ansvar att förstå detta, för att kunna göra medvetna val och säkra att den samiska kulturen lever vidare hos våra kommande generationer.

Föreläsningen riktar sig både till den som vill få en större förståelse för samernas situation och villkor samt till samer som vill förstå hur vi än idag påverkas av koloniseringen av Sápmi och vad vi kan göra för att dekolonisera oss själva.

Dag: Söndag 19 november 2023
Tid: 10.30-12.00
Plats: Sensus lokal på Medborgarplatsen 4. Våning 7.

Föreläsningen är gratis och arrangeras med stöd från Stockholm stad och Sensus. Du anmäler dig här

Våra två kunniga och inspirerande föreläsare är:

Gudrun Kuhmunen

Förskollärare och samisk aktivist från Gällivare som 1986 var med och öppnade Sveriges första samiska förskola, Skierri. Hon har även läst urfolksledarskap och pedagogik och utbildat blivande samiska förskollärare på samiska högskolan i Kautokeino.

Gudrun är även en av dem som startade upp Laponia Tjuottjudus, en förvaltning av ett världsarv där samisk urfolkskunskap är en röd tråd i förvaltningen av världsarvet. Hon har också tillsammans med Asta Balto skrivit boken ” Máhttáhit – samiskt självbestämmande och samiskt ledarskap” som gavs ut 2014.

Du kan lyssna till en intervju med Gudrun i podden Samesystrar här: https://samesystrar.se/gudrun-kuhmunen/

Ol-Johán Sikku

Civilekonom och samisk aktivist från Sohppar och Sárevuopmi. Ol-Johán har arbetat med samisk samhälls- och kulturell utveckling sedan ungdomsåren. Han har jobbat med konsultuppdrag och projektledning i samisk näringslivsutveckling, -kultur, -språk samt forskat kring samisk traditionell kunskap och studerat koloniseringens konsekvenser för urfolk/samer och hur man arbetar med dekolonisering.

I juni 2023 avslutades ett sexårigt projektledaruppdrag för SáMOS-projektet vid Sametinget på norsk sida av Sápmi, som Ol-Johán var projektledare för. Uppdraget var att ta fram principer för samisk förskolepedagogik och starka språkmodeller utifrån samisk kultur, -traditioner, -språk, -naturfilosofi och -ledarskap.

Du kan se en tidigare föreläsning med Ol-Johán här: https://urplay.se/program/205830-ur-samtiden-dekolonisering-av-sapmi

Obs! För samer arrangeras en 3 timmars fördjupningsworkshop i anslutning till föreläsningen, den 19/11 kl.13-16 i samma lokal. Läs mer och anmäl dig här.