Sáminuorra i urfolksfokus på Stockholm World Water Week 2024

Sáminuorra, den samiska ungdomsorganisationen på svensk sida av Sápmi, samlar ett 20-tal urfolksungdomar från hela världen att delta i Stockholm World Water Week, 25 – 29 augusti, 2024 (WWW). Sammanlagt kommer 28 organisationer representeras av urfolk i WWW 2024 med cirka 50 konferensdelegater.

Konferensen har arrangerats av Stockholm International Water Institute sedan 1991. Den har över de senaste åren vuxit i betydelse för urfolk.

Bidragen från Sáminuorra till konferensen är styrelseledamöterna Aana Edmondson och Tilde Renman. Aana Edmondson kommer bland annat delta i den officiella öppningsceremonin, 26 augusti 2024 kl 14, och panelen Green colonialism – Indigenous youth for a peaceful and sustainable future den 27 augusti 2024 kl 09.00. Båda evenemangen är tillgängliga gratis online (se nedan).

I öppningsceremonin deltar Aana i ett dialogsamtal med Dr. Phil Duncan, en man av Kamilaroi-folket i Australien, om kunskapsöverföring av traditionell kunskap mellan urfolk och det övriga samhället som ett medel i ansträngningarna för klimatanpassning.

Värt att också notera är att i öppningsceremonin deltar en ungdomsrepresentant, Disa Crowchief, från urfolket Siksika Nation i Blackfoot Confederacy Territory1,  i ett annat dialogsamtal om hur man skall inkludera och nå ungdomar i livsavgörande vattenfrågor. Vattenbrist och förstörelse av vatten förekommer och sker ofta på marker förvaltade av urfolk, då osynligt för andra folk.

I panelsessionen Green colonialism – Indigenous youth for a peaceful and sustainable future (öppnas i ny flik) som arrangeras av Sáminuorra, samlar Aana Edmondson och Tilde Renman från Sáminuorra urfolksungdomar för att diskutera effekten av den gröna omställingen på deras land och vatten. Denna panel lyfter även frågan om hur man skapar en fredlig och hållbar framtid för urfolksungdomar och vad detta betyder för dem.

Sameföreningen i Stockholm och Saminuorra kommer att välkomna alla urfolksdelegaterna till Stockholm World Water Week 2024 med särskilda aktiviteter före konferensens början.

Sáminuorras deltagande i Stockholm World Water Week 2024 har möjliggjorts av Stockholm International Water Institute och Arup.

Så här uttalar sig Saminuorra:

” World Water Week har under de senaste åren skapat en plattform för att knyta band och kunskap mellan urfolk och aktörerna i vatten sektorn. Sameföreningen i Stockholms engagemang i World Water Week har gett oss i Sáminuorra en fin möjlighet att samtala med andra urfolk världen över och få lära av deras lösningar och svårigheter med vattenfrågorna.”

Sameföreningen i Stockholm har stöttat SIWIs arbete med inkludering av urfolksdeltagande i konferens World Water Week sedan 2022 med  stöd av ambassaderna för Australien, Kanada och Nya Zealand i Stockholm.  Särskilt tackar vi Stockholms stad för ekonomiskt stöd att möjliggöra välkomstaktiviteterna och värdskapet under konferensen 2024. Kanadas och Australiens ambassader har varit särskilt behjälpliga med annat stöd detta år.

Så här säger Sameföreningen i Stockholms ordförande, Inger Axiö Albinsson:

”Det har varit jättekul och inspirerande för sameföreningen att ha deltagit i arbetet med att sy ihop och expandera urfolksdeltagandet i WWW  från den enda urfolksdelegation som kom från Oceanien med en sessionspanel 2022. WWW 2024 har tio sessioner och tre workshops som leds av urfolk. Detta år uppskattar vi speciellt att samer genom Sáminuorra har tagit prominenta platser i programmet.”

Sameföreningen i Stockholm erhåller verksamhetsstöd från Sametingets och Region Stockholms Kulturnämnder.

Länkar

Det är gratis att delta i onlinesessionerna. Registrera dig på World Water Week´s sida för online-registrering.

World Water Weeks live-streaming program med urfolksfokus.

World Water Weeks hela program med urfolksfokus.

Notera att öppningsceremonin måste sökas fram med texten “Opening Ceremony”.

Sáminuorra

Sameföreningen i Stockholm

Stockholm International Water Institute

Arup

Not

1. Blackfoot Confederacy Territory är ett område som sträcker sig över två nationalstater, Kanada och USA.

Övriga stöd
Sameföreningen i Stockholm erhåller verksamhetsstöd från Sametingets och Region Stockholms Kulturnämnder.

 

 

First Nations Focus @ Stockholm World Water Week 2024

First Nations focus @ World Water week

Onlinesessioner

Här är länkarna till onlinesessioner som har urfolksinnehåll bestämt av urfolk och till större delen är framförda av urfolk. Sameföreningen i Stockholm har varit med i processen för framväxten av programmet.

Det är gratis att delta i onlinesessionerna. Registrera dig på World Water Week´s sida för online-registrering. Efter registrering kan du även se programpunkterna i efterhand,

Sáminuorra

Sáminuorra, den samiska ungdomsorganisationen på svensk sida av Sápmi, kommer att delta i World Water Weeks öppningsceremoni måndagen den 26 augusti kl 14.00 och i sessionen Green colonialism. Indigenous youth for a peaceful and sustainable future tisdagen 27 augusti kl 09.00.

Notera att öppningsceremonin måste sökas fram med texten “Opening Ceremony” i denna programlänk.

Här nedan har du online-programet (varje klick på en länk öppnar till en detaljerad beskrivning i nytt fönster och du kan lägga evenemanget till din kalender).

Du kan också delta i dessa sessioner som inkluderar urfolkstalare eller behandlar relaterade teman:

Sammandrag av föreläsning med Magnus Henreksson måndagen den 15 april 2024

Sameföreningen i Stockholm höll ett intressant föredrag med Magnus Henrekson i ABF-huset i mitten på april månad. Frågeställningen på föredraget var ”Är den gröna omställningen verkligen lönsam och vad kommer det att innebära för rennäringen i norr?”. Henrekson är ekonom och forskare på Institutet för näringslivsforskning (IFN) och har en del att säga om   förutsättningarna för den gröna omställning i norr ska bli lönsam och lyckad.

Det fossilfria stålverket H2 Green Steel kommer att behöva 100 Twh per år när det är igång. Var ska den energin komma ifrån, frågade Henreksson retoriskt. Det ska sägas att bland annat Harald Mix, riskkapitalist, står bakom de två projekten Northvolt i Skellefteå och  H2Green Steel i Boden. Det är dock också så att kommunerna i norr som får ta stora ekonomiska risker genom att det kommer att behövas bostäder, skolor och annan infrastruktur utan att veta om folk kommer att flytta till norr. Det är stor risk att många anställda som kommer att bli ”fly in – fly out” i kommunerna, de flyger in för att jobba under veckorna och åker hem på helgerna. Detta ger ju inga skatteinkomster till kommunerna. Han poängterade flera gånger att mer av vinsterna från gruvindustrin ska stanna hos kommunerna i norr.

Magnus avslutar en debattartikel med följande ord.  ”-Om projekten mot all förmodan skulle bli framgångsrika kommer vinsterna att hamna hos ägare och finansiärer som varken bor i norra Sverige eller betalar skatt där”.

Vid pennan Tomas Silfver, Ledamot Sameföreningen i Stockholm

Samer och urfolk i Stockholms World Water Week 2023

Samer och urfolk deltar i och bidrar till Stockholmskonferensen World Water Week 20 till 24 Augusti 2023.

Delta du också – gratis!

World Water Week 2023, 20 – 24 augusti ¹, arrangeras årligen av Stockholm International Water Institute, SIWI ², kommer att ha ett urfolkstema ³ (bilaga 1) i sitt konferensprogram 4. 3 000 konferensdelegater väntas komma varav ett 40-tal urfolksdelegater från länder som Australien, Nya Zealand, Fiji, Kambodja, Tanzania, Kanada, USA, Nepal…

Konferensen äger rum på Stockholm Waterfront Congress Centre.

Konferensprogrammet är också tillgängligt utan kostnad online efter registrering 5 (se länk nummer 5 i avsnittet länkar och bilagor) 

Från Sápmi kommer Aana Edmondson, Sáminuorra, att delta med kortare inlägg den 21 och 22 augusti.

Edit 2023-08-16: det var tänkt att Jörgen Stenberg skulle ha deltagit, men han har fått förhinder.

Vattenförvaltning som är SIWI World Water Weeks grundtema är högst aktuellt i Sápmi eftersom den ingår som komponent i annan resursförvaltning som majoritetssamhället utövar på marker som vi samer av urminnes hävd redan brukar och förvaltar. Gruvdammar, dammar och flödesförändringar för energiutvinning är exempel på det. Även skogs- och annan markförvaltning har påverkan på vattenförvaltning.

Urfolksdeltagandet har sponsrats av SIWI såväl som av organisationer i respektive värdland för urfolken. Australian Water Partnership 6, en organisation inom Australiens utrikesförvaltning, har i samarbete med Stilla Havets urfolk haft en ledande roll i att driva på att urfolkstemat kommit till stånd detta år.

Andra drivkrafter som finns är att behovet av traditionell urfolkskunskap i vattenförvaltning har uppmärksammats och erkänts av länder utanför Europa. Akademin i Europa har sett att det finns ett kunskapsunderskott beträffande vattenförvaltning i Europa som skulle kunna fyllas med traditionell urfolkskunskap (bilaga 2, Linton and Pahl-Wostl-2023-Drawing from Indigenous ontologies and practices to rethink European water policy).

Sameföreningen i Stockholms roll har varit att

1/ rekrytera samiska delegater och talare till konferensen
2/ anordna ett arrangemang som förbrödrar och utökar kunskapen om varandras folk. Programmet för det innehåller, utöver gemensam lunch, visningar av utställningen Arktis medan isen smälter på Nordiska museet och av samevistet på Skansen.

Länkar och bilagor

(1) World Water Week – an annual event on global water issues hosted by the Stockholm International Water Institute

(2) Stockholm International Water Institute | SIWI – Leading expert in water governance

(3) First Nations Focus at World Water Week 2023

(4) Hela konferensprogrammet: World Water Week 2023: Home (trippus.net)

(5) In Stockholm or online (worldwaterweek.org)

(6) Australian Water Partnership – Australia – water partners for development

Om SIWIs hållning och utvecklingsambitioner för vattenförvaltning med integrerad traditionell urfolkskunskap

(7) Understanding the value of water through indigenous wisdom | SIWI – Leading expert in water governance

(8) Indigenous knowledge | SIWI – Leading expert in water governance

Kulturutbudsdag och konsert med Mari Boine på Södra teatern 30/11

SAMISK KULTURUTBUDSDAG OCH POLICY SUMMIT 2022

Den 30/11 samlar Viermie K det professionella kulturlivet på Södra Teatern i Stockholm. Samiska artister och konstnärer möter arrangörer och andra möjliggörare för att göra affärer och utbyta erfarenheter. Under förmiddagen hålls the 4th Sami Cultural Policy Summit och dagen avrundas med en magisk konsert av Mari Boine.

Kom och var med! Deltagandet i kulturutbudsdagen är gratis och konserten bokar och betalar du separat. Du kan läsa mer och boka in att delta fysiskt eller digitalt via denna länk: Evenemang (viermiek.org)

Halvdag om nåjdkonst på Nordiska museet, lördag 12 nov

Välkommen till ett halvdagsseminarium om den förbjudna och bortglömda nåjdkulturen, där ni bjuds på banbrytande förevisningar om nåjdens heliga föremål.

Dagen bjuder också på nåjdjokj med den samiska trumman, föredrag, samtal,

Sameslöjdaren och scenkonstnären Ola Stinnerbom visar föremål ur den sydsamiska nåjdkulturen och bjuder på nåjdjojk till den samiska trumman samt filmklipp om synen på den samiska kulturen idag. På programmet står även inbjudna gästers föredrag och samtal.

Seminariet är ett avstamp i Stinnerbom Productions pågående arbete med att skapa en unik sydsamisk nåjdslöjdsutställning med vernissage 6 februari 2024.

Ola Stinnerbom är samisk scenkonstnär och föreläsare och har specialiserat sig på samisk kulturhistoria. Han är även sameslöjdare  och trummakare och arbetar med att ta tillbaka försvunna samiska kulturarv. Seminariet är ett första avstamp i Stinnerbom Productions arbete med att för första gången skapa en sydsamisk nåjdslödutställning till februari 2024.

Läs mer på Stinnerbom Productions webbplats

Medverkande gäster

  • Lars Henrik Blind, som berättar om den samiska nåjdjojken.
  • Ylva Gustafsson, sydsamisk scenkonstartist som berättar om den sydsamiska trumman.
  • Sara Ajnnak, jojkartist och sydsamisk konstnär.
  • Erena Rhöse, maoriprinsessa, som berättar om de magiska krafternas funktion.
  • Micke Nilsson, trummis, spelar på trumman, eller Gievrie som den heter på sydsamiska.
  • Seminariedagens panel:  Erik Norberg, Saemien Sijte, Lulesamiska mångkonstnären Nik Märak och musikern Jakop Janssønn.

När: Lördag 12 november 13.00–17.00

Var: Samlingssalen, Nordiska museet

Biljett: 140 kr. I biljetten ingår eftermiddagsfika och entré till Nordiska museet under hela dagen.

Köp din biljett här

Natalie Carrion delar sin magi på 75-årsfesten

Natalie Carrion är artist och kommer tillsammans med gitarristen Jonas Strandgård att dela akustisk magi vid Sameföreningens 75-årsfirande den 22 oktober. Hon var nyligen aktuell i tävlingen Sámi Grand Prix, samiska melodifestivalen, med den sydsamiska låten Daelviejijje (Vinternatt) som landade som bubblare på svensktoppen.Med en pappa från Karibien och en mamma med samiska rötter har viljan att lyfta båda hennes ursprung varit självklar, där musik & uttryck får avspegla både hennes passion för sång, men också kärleken till hennes ursprung.
Boka din plats med meny här:
https://simplesignup.se/event/197364 Läs noga och ange namn för varje order (anges lite förvirrande som “Deltagare #1”, “Deltagare #2″osv)
Foto: Lisalove Bäckman

Har du kollat in menyerna till Sameföreningen 75-årsfirande?

De har norrländskt tema och finns i två varianter; kött och fisk samt vegansk. Vilken väljer du?
*
Meny med kött och fisk:
FÖRRÄTT:
Friterad mandelpotatis, suovas rökt renstek, lingonchutney och kräm på granskott
VARMRÄTT
Bakad röding, potatispuré smaksatt med västerbottenost, älvdalsrom, syrlig fänkål & dillvelouté
DESSERT
Blåbärskompott, färskostmousse smaksatt med vanilj och apelsin samt digestivecrumbel
*
Vegansk meny:
FÖRRÄTT
Friterad mandelpotatis, Bakad rökt svamp, lingonchutney och kräm på granskott
VARMRÄTT
Vitlöksbakad vintersavoj, potatispuré, tångkaviar och belugalinser , syrlig fänkål & Gräslöksvelouté
DESSERT
Blåbärskompott, vispad pannacotta smaksatt med vanilj och apelsin samt digestivecrumbel
*
Du bokar och betalar din meny här:
https://simplesignup.se/event/197364 Läs noga och ange namn för varje order (anges lite förvirrande som “Deltagare #1”, “Deltagare #2″osv)
Där väljer du även till ditt dryckespaket – med eller utan alkohol.