Sápmidagar på Stockholms Matmarknad – Sturehof

Sápmidagar på Stockholms Matmarknad – Sturehof
Foto: Bianca Brandon-Cox

Foto: Bianca Brandon-Cox Foto: Bianca Brandon-Cox

1.2 – 3.2 2019 Stockholms Matmarknad – Sturehof

Tre hela dagar fyllda av spännande aktiviteter!

Viltauktion, styckning av hel ren, lansering av nytt styckschema för ren, samiskt konsthantverk, samisk after work, bokrelease av boken Hävvi = Självklart, Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp samt vernissage av fotografier från boken. Specialkomponerad samisk meny på Sturehof 3/2, 18.00–22.00. Spontanjojk och musik/trummor av Doris Risfjell och Leif Karlsson varje dag.

2004 började Sturehof lyfta samisk mat i samband med sin satsning på regional och lokal mat. Detta arbete fortsatte 2013–2014 på Taverna Brillo och vidareutvecklades 2014 med Samisk afton på Stockholms Matmarknad och Sturehof. Sápmidagarna har sedan dess varit ett återkommande tema varje år. I år är evenemanget större än någonsin.

Program

Kontrollera för aktuell information på

https://www.stockholmsmatmarknad.se/kalendarium/
https://www.sturehof.com/

 

Fredag 1/2, 14.00–18.30

14.00 Våra diskar är fyllda med färskt, förädlat, ren, vilt och fjällfisk, tillagningstips, först till kvarn!
Risfjells Sameslöjd Doris och Sven Åke-Risfjell säljer samiskt konsthantverk.
Slow Food Sápmi berättar om sitt arbete.
Lapplandsvilt på plats och svarar på frågor om renskötsel och förädling.
16.00–18.30 Sápmi After Work.
Jojk och musik/trummor av Doris Risfjell och Leif Karlsson när tillfälle ges.

Lördag 2/2, 12.00–19.00

12.00 Matmarknaden öppnar.
Risfjells Sameslöjd Doris och Sven Åke-Risfjell säljer samiskt konsthantverk.
Slow Food Sápmi berättar om sitt arbete.
14.00 Styckning av renkalv av Lapplands Viltprodukter Andreas Lidström och Kajsa Fjellström. Kocken Elaine Asp från Hävvi i Glen ger tips på tillagning. Lansering av nytt unikt styckschema för ren.
15.00 Auktion ren och viltauktion.
16.00–17.00 Bokrelease för allmänheten av boken Hävvi = Självklart, Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp. Stockholms matmarknad bjuder på samiska snittar och dryck.
17.00–19.00 Sápmi After Work.
Jojk och musik/trummor av Doris Risfjell och Leif Karlsson när tillfälle ges.

Söndag 3/2, 13.00–16.00

13.00 Matmarknaden öppnar.
Risfjells Sameslöjd Doris och Sven Åke-Risfjell säljer samiskt konsthantverk.
Slow Food Sápmi berättar om sitt arbete.
17.00–18.00 vernissage av utställning med bilder från boken Hävvi = Självklart, Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp på Sturehof. Fotograf Bianca Brandon-Cox berättar tillsammans med Elaine om arbetet med bilderna till boken.
18.00-22.00 Specialkomponerad samisk 3-rättersmeny signerad Elaine Asp Hävvi i Glen på Sturehof.
Jojk och musik/trummor av Doris Risfjell och Leif Karlsson när tillfälle ges.

På plats:

Konsthantverkare Risfjells Sameslöjd, Doris och Sven-Åke Risfjell
Förädlare, styckare Lapplands Viltprodukter, Andreas Lidström och Kajsa Fjellgren
Organisation Slow Food Sápmi, Victoria Harnesk, Anneli Jonsson
Kock och författare Hävvi i Glen, Elaine Asp
Musiker Leif Karlsson
Fotograf och utställare Bianca Brandon-Cox