Stadsmuseets utställning Vems är du? – 29 januari – 22 augusti

Stadsmuseets utställning om nationella minoriteter öppnar 29 januari och pågår fram till 22 augusti. Sameföreningens styrelse och samrådsgrupp har varit engagerad i referensgruppen för utställningsprojektet. En av museets aktiviteter i projektet har varit samla in material i form av bilder och berättelser från respektive nationell minoritet och urfolket samer.

Sametinget har öppnat en dialog med regeringen om hur samiskt material på muséer skall förvaltas och tillgängliggöras för forskning. Frågan är ännu inte avgjord.

En av uppgifterna för referenspersonerna har varit att se till att de som lämnar material om sig själva och sin släkt, bilder och berättelser, får tydlig information av Stadsmuséet om att det insamlade materialet kan komma att användas för framtida forskning och att samiskt inflytande i linje med urfolksrätt över materialets användning är svag.

Läs mer om utställningen och dess tillhörande evenemang som föreläsningar genom att klicka på nedanstående länkar:

Vems är du? - Stadsmuseet

Vems är du? – Stadsmuseet: 29 januari – 22 augusti

Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är sedan år 2000 Sveriges nationella minoriteter. Samer är även Sveriges urfolk. Finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är minoritetsspråk.

Längst ned på sidan kan du bläddra bland programtips som hör samman med utställningen.  Den första och åttonde februari annordnas fördjupande föreläsningar,

Vernissage: Vems är du? - Stadsmuseet

Inställt: Vernissage 29 januari: Vems är du? – StadsmuseetI utställningen visas nytagna fotografier av Naina Helén Jåma och Johan Stigholt. Utställningen ger historiska tillbakablickar men bygger på människors berättelser här och nu. Det är erfarenheter och minnen som rymmer samhörighet, tystnad och och upprymdhet.

Staden & Vi: Historisk fördjupning av Vems är du? - Stadsmuseets programtips

Staden & Vi: Historisk fördjupning av Vems är du? – Stadsmuseets programtips

Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är sedan år 2000 Sveriges nationella minoriteter. Samer är även Sveriges urfolk. I utställningen ”Nationella minoriteter i Stockholm” i Tunnvalvet uppmuntrar vi till ett utforskande av…