Samisk feelgood i fjäll och samtid – 22 september

Littfest 2017. Bild: Peter Steggo

Samisk berättarhöst i Stockholm inleder med Anne Wuolab om nordsamisk feelgoodlitteratur den 22 september.

Var: Kleins Skolmat, Brunnsgatan 26A, (T) Hötorget. OBS! Ny ingång. Se karta nedan.
När: lördag 22 september, 14 – 16
Entré: Fri entré, möjlighet till frivillig gåva, 50 – 100 kr, kaffe ingår. Boka plats här invid!

 

Samisk feelgood i fjäll och samtid

”Jag är trött på att prata om allt som skedde förr, före år 2000. Jag förstår att det påverkar oss men Sápmi förtjänar och behöver uppmärksamhet i och om samtiden” säger Anne Wuolab.

Annes debutroman Ii šat summal (på svenska ungefär Inte längre tid för ignorans, skärp dig) handlar om Læjsa Fjell som flyttar till fjällkommunen Vualtjere (Vilhelmina). Där väntar kärestan, föräldrar och kända platser. Hennes nya jobb är på tekniska kontoret i det som just har blivit samisk förvaltningskommun. Det samiska har länge varit sovande men väcks nu. Människor kommer till insikt, identiteter sprides och förstärks. Året är 2011. Nya konflikter tränger sig på när rättigheter till naturresurser och nya maktstrukturer blir synliga. Det är också en tid när fjällen ses som fritidsområde och rekreationsplats, och inte en arbetsplats som ger försörjning.

Mer om Anne:

Författaren Anne Wuolab växte upp i en renskötarfamilj i Bálát (Ballangen), nära Áhkánjárga (Narvik) i Nordnorge. Hon studerade till journalist i Oslo och har jobbade med samiska och globala urfolks-, kultur- och samhällsfrågor i hela sitt liv, varav tio år NRK. Wuolabs noveller har publicerats i Provins, i Nuorat och i ett av banden i Samisk skolehistorie.

Hennes recensioner går att höra och läsa hos Samefolket, NRK och SR:s samiska redaktioner, Ságat och barnebokkritikk.no. Wuolabs dramatik har spelats av Giron sámi teáhter, hennes texter finns med i antologin Mån lav synonyma och hon har gjort tre textutställningar, Duddjojun sáni (Ordslöjd), Ođđasit (På nytt) samt Luonddu jienat (Naturens ljud).

Anne Wuolab var med och startade den feministiska tidskriften Gába och skribent- och författarföreningen Bágo čálliid siebrie. Wuolab har bland mycket annat också hållit uppskattade föredrag om samiska kaffetraditioner. 2016 fick hon Region Västerbottens kulturpris i litteratur och 2015 vann hon stipendiet Berättarkraft.

”Mina föräldrar var politiskt aktiva och lärde mig att reagera, tänka och formulera mig om det som händer i vår tid. Att berätta är att leva. Att sy eller slöjda en kniv är också att berätta.” säger författaren.

Anne Wuolab (47 år) är gift, har två tonårssöner och bor i Lycksele.

Hitta till Kleins Skolmat

 

 

 

 

 

Programmet stöds av:

Kulturbidrag - Sametinget

Kulturbidrag – Sametingethttps://www.sametinget.se/kulturmedelAktiviteten möjliggörs med kulturbidrag från Sametingets kulturnämnd

Landstingets kulturstöd - Sll

Landstingets kulturstöd – Sllhttps://www.sll.se/verksamhet/Kultur/landstingets-kulturstod/Aktiviteten genomförs med stöd av Stockholms läns landsting. Kultur av, med och för nationella minoriteter […] är viktiga områden.

Startsidan - stockholm.se

Stockholms stads kulturförvaltninghttp://www.stockholm.se/kulturStockholms stads Kultur- och Fritidsförvaltning stöttar detta program,

Statens kulturråd - Kulturradet

Statens kulturråd – Kulturradethttp://www.kulturradet.se/Statens Kulturråd möjliggör denna aktivitet genom sitt stöd.