Sameboplatser i Vetenskapsradion Historia

I morgon fredag, 17/9 2021, sänds Vetenskapsradion Historia som handlar om tidiga samiska boplatser i Uppland.  Våra medlemmar Ylva Gustafsson och Maritha Sandberg Lööf blev inbjudna av forskaren Jonas Monié Nordin (som de lärt känna genom Stadsmuseets projekt, se länk nedan) att under en dag följa de arkeologiska utgrävningarna.

Ni kan lyssna på programmet på P1 imorgon eller redan nu på SR Play. Både Ylva och Maritha kommenterar och Ylva jojkar.

Webbredaktörens kommentar: Om det är den sydligaste sameboplatsen kan ju diskuteras, tänker då på Lappkärrsberget och andra platser i Stockholmstrakten med omnejd. Kanske är det så att att man ur vetenskaplig synpunkt  inte kan bestämma var boplatsen är på Lappkärrsberget och att den då inte kan grävas ut.

Sydligaste sameboplatsen grävs ut 17 september 2021 - Vetenskapsradion Historia | Sveriges Radio

Sydligaste sameboplatsen grävs ut 17 september 2021 – Vetenskapsradion Historia | Sveriges Radio

Tobias Svanelid besöker ett sameviste och ett sockenlappboställe i norra Uppland för att bekanta sig med tiden då samer i södra Sverige inordnades av statsmakterna …

Om projektet Nationella minoriteters liv och livsvillkor i Stockholm – Stadsmuseet

I ett nytt projekt ska de nationella minoriteterna och det samiska urfolkets liv och livsvillkor i Stockholm med särskilt fokus på kvinnor och unga synliggöras. Syftet är att bredda, fördjupa och sprida kunskap om…

Psykisk hälsa, självmord och suicidprevention bland samer – rapport från ett regeringsuppdrag

27 oktober 2021 12:00 – 13:00
En föreläsning med Jon Petter Stoor, PhD, leg psykolog och förste forskningsassistent vid institutionen för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet.

Öppen föreläsning: Psykisk hälsa, självmord och suicidprevention bland samer – rapport från ett regeringsuppdragEn föreläsning med Jon Petter Stoor, PhD, leg psykolog och förste forskningsassistent vid institutionen för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet.

Petter Stoor

Petter Stoor

I am Jon Petter Stoor, Pikku-Nilsá Ánde Biehtár, a Sámi/Swedish licensed clinical psychologist and researcher (PhD) born and raised in the city of Giron/Kiruna and Laeváš Sámi reindeer herding…

UR söker berättelser på de samiska språken

JUST NU SÖKER UR BERÄTTELSER PÅ MEÄNKIELI OCH SAMISKA SPRÅKEN!
Tycker du om historier? Vill du lära dig mer om hur man blir en bra berättare? Talar du meänkieli eller något av de samiska språken? Då har du chansen att delta i Storydox nya projekt, där projektet skapar berättelser på de nationella minoritetsspråken!

Storydox tar fram vanliga människors ovanliga berättelser från det verkliga livet. Just nu söker Storydox dig som vill berätta på meänkieli eller de samiska språken. Hos Storydox får du hjälp att forma en kort berättelse ur ditt liv. Historierna framförs på scen och läggs upp på URPlay. Ett visst arvode kan också utgå för din insats.

I det här projektet jobbar Storydox parallellt på svenska och på de olika nationella minoritetsspråken. Du framför din berättelse på minoritetsspråket.

Föreställningarna är tänkta att hållas redan i höst. Våren 2022 kommer Storydox ha föreställningar på de andra nationella minoritetsspråken. Om du är intresserad, hör av dig nu till https://info-storydox-k5ck.squarespace.com/din-berttelse

Storydox.sam_me.flyer

Attachments

Familjeaktivitet för barn – 11 september

Buerie båeteme! Första tillfället för samiska barn att träffas i Stockholm med omnejd. Familjeaktivitet för barn med medföljande vuxna. Vi träffas i tältkåtan på Överjärva gård. Vid föranmälan bjuder vi på souvas samt dryck. Ta med eget kaffe och sittunderlag.
Vi äter souvas, kastar lasso, läser sagor och går tipspromenad.

Tid: Lördag 11/9 10:30 – 12:30
Hitta dit: http://www.overjarvagard.se/hitta-hit/

Kontakt: Maria Tjäder 0705864727, maria.magdalena.tjader@gmail.com

Anmälan till familjeaktivitet för barn med medföljande vuxen. Sista anmälningsdag torsdag 9/9:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_dbxfLrQswGmsYCgiOot3133PCi4-aeA_eylXp7Ufj1mV-A/viewform?usp=sf_link

/Familjegruppen i Sameföreningen Máret, Marja, Sara, Maria

Aktiviteten genomförs med stöd av Stockholms stad (medel ut statsbidraget för nationella minoriteters förvaltningsområden)

När vi var samer – 27 augusti

Mats Jonsson reser tillbaka i tiden, genom Sveriges, Sápmis och sin egen släkts historia i ett försök att öppna en lucka till sin egen bakgrund. Nitiskt researcharbete ger en bild av hur hans släkt stiger ut ur historiens skuggor…

När vi var samer – galago

När vi var samer – galago

Mats Jonsson reser tillbaka i tiden, genom Sveriges, Sápmis och sin egen släkts historia i ett försök att öppna en lucka till sin egen bakgrund. Nitiskt researcharbete ger en bild av hur hans släkt stiger ut ur historiens skuggor i slutet av…

Sista-minuten-tips för kurser i samiska i höst!

Här är två tips.

Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg.

Samernas utbildningscentrum vill ha anmälan 9 augusti senast. Där måste du också ha vissa förkunskaper. Kurser  i umesamiska och lulesamiska ges också.

Nordsamiska Nybörjare | digital - SV Göteborg

Nordsamiska Nybörjare | digital – SV GöteborgOBS! Denna kurs är digital. Se mer information under kursupplägg. För dig som vill lära dig nordsamiska från grunden.

Nordsamisk kurs för nybörjare steg 4, DSA-NJ 4 - Samernas Utbildningscentrum

Nordsamisk kurs för nybörjare steg 4, DSA-NJ 4 – Samernas Utbildningscentrum

I kursen DSA-NJ 4 ligger fokus framförallt på ordförrådet och den muntliga kommunikationen, men även på språkets uppbyggnad där den studerande utvecklar sin läs- och skrivförståelse.