FRUKOSTSEMINARIUM Kvinnliga människorättsförsvarare: Mänskliga rättigheter och utvinningsindustrin i Sydafrika och Nigeria

Einladung_zum_Essen / Pixabay
FRUKOSTSEMINARIUM Kvinnliga människorättsförsvarare: Mänskliga rättigheter och utvinningsindustrin i Sydafrika och Nigeria

Två kvinnliga människorättsförsvarare ger sina bilder av läget för mänskliga rättigheter med kopplingen till gruvindustrin i Sydafrika och oljeutvinningen i Nigeria.

I Sydafrika och Nigeria har man i två olika rättsprocesser sett små positiva framsteg i kampen för ett ökat skydd för mänskliga rättigheter relaterat till utvinningsindustrin, men utvecklingen går långsamt och kampanjen har pågått länge. Två kvinnliga människorättsförsvarare berättar om sina största utmaningar och sina framsteg i kampanjen för mänskliga rättigheter för alla.

Nonhle Mbuthuma, talesperson för Amadiba Crisis Committee (ACC) i Xolobeni i östra Kapprovinsen Sydafrika, är i Sverige för att berätta om ACCs kamp för rätten till informerat samtycke – och rätten att inte samtycka. Detta med bakgrund av ett domslut från Sydafrikas High Court som i november 2018 bekräftar en artikel i the Interim Protection of Informal Land Rights Act vilket kan stärka möjligheten för samhällen eller grupper, inklusive urfolks rättigheter, att t ex säga nej till gruvsatsningar på deras mark.

Osai Ojigho är generalsekreterare för Amnesty International Nigeria. Hon är advokat och människorättsaktivist med många års erfarenhet av arbete med mänskliga rättigheter, gender, och rättvisa. Hon är i Sverige för att bl.a. berätta om Ogonifolkets kamp för rättvisa och stärkt skydd för mänskliga rättigheter exemplifierat genom fallet Kiobel vs. Shell. Esther Kiobel och ytterligare tre änkor till ‘the Ogoni nine’ och vilka avrättades 1995 av den dåvarande nigerianska regeringen har stämt Shell för att ha anstiftat de fruktansvärda människorättskränkningar som begicks av den nigerianska regeringen mot Ogonifolket på 1990-talet.

När: Måndag 13 maj 9:00-10:15, frukostmacka serveras från 08.30

Var: Amnesty International i Sverige Alsnögatan 11, Stockholm, VÅN 6

Anmäl dig senast den 8 maj till: daniel.jovic@amnesty.se Uppge namn och eventuell organisation. Frukostmacka serveras vid ankomst, var vänlig ange eventuella allergier.

Sprid gärna informationen vidare till dina kollegor och kontakter!

Varmt välkomna!!