Hälsning från Umeå

SåhkieOm du har vägarna förbi till Umeå!

Här kommer veckans program och lite till. Det är mycket som händer nu och den 10 oktober är det tre evenemang samma dag. Varmt välkomna! För dig som har Facebook vill vi också tipsa om gruppen Samer i Umeå https://www.facebook.com/groups/168799443148304/?fref=ts och Tráhppies sida https://www.facebook.com/trahppie

Lars Axenfjords utställning på Tráhppie

Fram till 23 oktober visas Lars Axenfjords samling av träskulpturer på Tráhppie, passa på att titta på Sveriges största träsnidade renhjord.

Rennäringslagen och genus tisdag 7 okt

I SSRs och Cesams föreläsningsserie Det samiska samhället i historia och nutid. Teori och praktik i möte presenteras:
“Rennäringslagen och genus”, tisdag den 7 oktober 2014 kl. 13.00–17.00 på Tráhppie, Gammlia.

http://www.sapmi.se/pdf/inbjudan_141007.pdf

Erfarenheter från Pessamit community onsdag 8 oktober kl 18.30

Kom till Tráhppie och träffa och utbyta erfarenheter inuiter från Pessamit community, urfolk i UNESCOs biosfärområde Manicougan- Uapichka som är på besök i Vindelälvsdalen. Det är roligt om några från sameföreningen kan delta.

Det pågår en förstudie om Vindelälven som ett UNESCOS biosfärområden i framtiden. Biosfärområden finns det 621 stycken i 119 länder. Biosfärområden skall fungera som modellområden för hållbar utveckling. Arbetet i biosfärområden står på tre ben * hållbar utveckling av lokalsamhällenas bärkraft, * bevarande av områdets natur, kultur och sociala värden, *kunskapsbyggande.

FNs organ UNESCO som är grundare av programmet Man and the Biosphere lägger stor vikt vid bevarande av hotade språk och vid ursprungskulturer. I ett stort antal av världens biosfärområden lever urfolk. Vid en konferens i Kanada hösten 2013 uppstod en önskan om ökat utbyte av erfarenheter mellan samer och inuiter från Pessamit community (50 km sydväst om Baie-Comeau längs St. Lawrence floden). Kajsa Berggren, projektledare för Förstudie Vindelälven deltar.

Workshop El Salvador torsdag 9 oktober 16 -20

Vi söker konstnärliga samer som vill vara med och skapa ett gemensamt konstverk. Konstprojekt workshop 9 oktober på Tráhppie. Vi får besök av en konstnär från El Salvador som heter Miguel Angel Ramirez. Han kommer från en liten stad som heter Panchimalco. Han vill gärna träffa sameföreningen i Umeå och medlemmar som kan vara intresserade av utbyta lite tankar runt kultur och konst bland ursprungsbefolkning. Han själv tillhör LENCAS som är en del av mayafolket i Centralamerika. Kontakta Christina Ranberg Wickberg för mer information och anmälan till projektet christina@sahkie.se

Årstidsinvigning Tjakttja fredag 10 okt 17 på gårdsplanen bakom Guitars

Invigningen bjuder på en modevisning där de samiska klädskaparna Lena Viltok och Anna-Stina Svakko som visar var sin unik kollektion till ett liveframträdande av jojkhimlens nya stjärna, Sara Ajnnak, som också har konsert på Tráppie på kvällen kl 21. Sara Ajnnak ackompanjerar också Balettakademiens dansuppträdande som förmedlar en känsla av höst, nordligt rum och samisk tradition. Umeå Jazzfestival bjuder på ett smakprov med basisten Rickard N Jokela och därefter går hemvändande och albumaktuella stjärnan Jennie Abrahamson på scenen. Konferencier för invigningstimmen är Lina Hognert, skådespelare på Profilteatern. Gratis inträde

Man Must Dance fredag 10 oktober kl 20 på Ersboda Folkets hus

En multidansföreställning med dansare på länk från Sverige, Europa och världen. De som inte lyckas vara med på länk deltar med förfilmat material. Allt projiceras i fonden och livemixas med vårt egna filmade material. På scenen har vi dansarna Helene Karabuda, Minna Mannelqvist, Simon Viklund och så självklart Ola Stinnerbom själv. Fri entré om du anmäler dig enligt evenemang på Facebook https://www.facebook.com/events/1466683046944024/?fref=ts

Sara Ajnakk konsert och skivsläpp fredag 10 oktober kl 21 på Tráhppie

Vi öppnar caféet kl 19.30 och serverar fika, öl/vin och snacks. Under hösten är Sara Ajnnak skivaktuell med sitt debutalbum Suojggat. Genom den sydliga jojken har hennes musik fått ett unikt uttryck. Med sin bakgrund i Västerbottens fjällvärld och rötter inom den samiska kulturen finner hon inspiration till sin musik från naturens växlingar. Sara har med sig musikern Fred Endresen.

Slöjd- och språkträff söndag 12 oktober kl 13 – 16

Dags att slöjda och samtidigt under kravlösa former lyssna till/lära oss nya samiska ord. Ledare är Eleonor Blind (slöjdar med alla), Peter Steggo (språkstöd som i och för sig också slöjdar bra) och så Ebba-Sofia som slöjdar, pysslar och leker med de mindre barnen. Vi har nu symaskiner, både vanliga och en overlockmaskin. Det finns kläde och vadmal att köpa. Kommande träffar 26 oktober, 23 november och 7 december. Alla är välkomna!
Vi bjuder på fika! Det blir alltså varannan vecka i höst förutom 9 november då det är kött- och paltmiddag och konsert med Trio Marandis.

Britta Marakatt-Labba onsdag 15 oktober

I samband med att Britta blir hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Umeå Universitet (installeras lördag 18 oktober) bjuder CeSam, SSR och Såhkie Umeå sameförening in alla intresserade till att träffa Britta Marakatt-Labba på Tráhppie på onsdagkväll den 15 okt kl. 19.00. Då kommer Britta Marakatt-Labba hålla ett kort föredrag om sitt konstnärskap. ”Broderi som berättelse”. Under kvällen kommer Britta även signera och sälja sin bok ”Broderade berättelser” som är illustrerad med mer än 80 arbeten och som är en presentation av hennes konstnärliga produktion under åren.

Tráhppie håller öppet med café: kaffe, te, smörgåsar, kakor och vin/öl.

Alla är välkomna! Ingen entré.

Att notera framöver:

25 oktober Vernissage Roland Panze
26 oktober Slöjd- och språkträff
9 november Kött- och paltmiddag
9 november Trio Marandis
13 november Mardoeke Boekraad om samisk religion
15 november Elsa Laula, teater
23 november Språk- och slöjdträff
29 november Vernissage Lena Viltok
3 december Áillohaš – Solens son, teater
7 december Språk- och slöjdträff, terminsavslutning